Podsetnik: U toku cvetanja je zabranjena upotreba insekticida

0
98
Agrosaveti---pcele---oprasivanje---04

Stručnjaci iz Prognozno izveštajne službe podsećaju poljoprivredne proizvođače da budu svesni prisustva pčela i drugih oprašivača i da insekticide koriste pravilno.

Adama Maganic 1120x180

Sredstva za zaštitu bilja treba koristiti u skladu sa uputstvom navedenim na etiketi svakog proizvoda i u skladu sa dobrom poljoprivrednom praksom, a tu su i važne preporuke stručnjaka za upotrebu insekticida.

U toku cvetanja je zabranjeno da se koriste insekticidi, a njihova primena treba da bude u skladu sa uputstvom sa etikete i treba slediti preporuke koje ukazuju na smanjenje opasnosti za pčele i druge oprašivače.

Paradajz 1120x180

Pre primene insekticida, neophodno je obavestiti pčelare o tome, jer se može desiti da se blizu parcele koja se tretira, a koja nije u fazi cvetanja nalaze košnice i drugi usevi koji cvetaju.

Ako se korovi u cvetanju prisutni u zasadu, u kome se planira primena insekticida, preporuka je da se korovi prvo unište.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Pesticide treba primenjivati u jutarnjim ili večernjim satima, kada je manja aktivnost pčela i kada je vetar male brzine da bi se smanjilo zanošetenja na susedne useve ili korove u cvetanju.

PROČITAJTE I...  Nekontrolisano prskanje voćnjaka najveći problem za pčele

Ukoliko se prognoziraju niske temperatura ili rosa, insekticide ne treba primenjivati u takvim uslovima, jer će ostaci pesticida ostati toksični za pčele duži vremenski period.

Krompir 1120x180

Izvor: PIS Srbija

 

Prethodni tekstSloga kuću gradi: Farma SVINJA porodice Majkić
Sledeći tekstZelena hrana sa oranica

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime