Pravilna ishrana maline

0
767
Agrosaveti---Timac-Agro---pravilna-ishrana-maline---03

U savremenoj proizvodnji, ishrana maline igra veoma značajnu ulogu. Neophodno je pratiti njen razvoj, kao i vremenske uslove i na osnovu tih parametara raditi đubrenje. Bez adekvatne prihrane, izostaće i prinos i kvalitet plodova. Zajedno sa stručnim timom kompanije Timak agro, obišli smo jedan savremeni zasad maline u Mačvanskom Prnjavoru u kojem je primenjena full prihrana Timak đubrivima. Konkretno ovaj malinjak je bio bukvalno pred fazom propadanja, ali uz malo brige i adekvatne prihrane, on se sada nalazi u veoma dobroj kondiciji.

“Odradili smo analizu zemljišta i utvrdili smo da imamo previše određenih hraniva, praktično blokadu hrane. To je uticalo i na pravilan razvoj korenovog sistema. Naš savet je bio da se primeni Timakov peletiran pileći stajnjak, Aminor, kako bi se zasad regenerisao. Aminor veoma brzo dovodi do oporavka biljaka.” – kaže dipl. ing. Dejan Sinđić iz kompanije Timak agro.

Zatim je usledio jedan kontinuitet pravilne agronomske prakse kada je ishrana maline u pitanju. Rezultat je upravo ovo što vidite: malinjak koji će ove godine imati i prinos i kvalitet.

PROČITAJTE I...  Uzgoj malina u Mačvi

Agrosaveti---Timac-Agro---pravilna-ishrana-maline---02

“Prilikom prvog puštanja zalivnog sistema, pustili smo i Fertiaktil Starter. Oko 10 litara po hektaru, kako bi biljka razvila još bolje koren, i kako bi biljka razvila puno onih sitnih korenčića. Nakon 15 dana i nakon vezivanja lastara, kroz sistem smo pustili i KSC 1. Jedno brzo delujuće đibrivo koje utiče i na koren i kasnije na same cvetove, plodove. Timak đubriva sadrže i aminokiseline i stimulatore.” – ističe Sinđić.

ZA RODNI POTENCIJAL: VITAL, GOLD I ELIT

Onda se razmišljalo i delovalo na sam rodni potencijal, odnosno na formiranje rodnih grana. U tu svrhu je korišćen Fertilider Vital, a za poboljšano cvetanje Fertilider Gold.

“Čim su se formirale rodne grane od oko 5-6 centimetara, radili smo folijarni tretman sa Fertilider Vitalom, u dozi od 5 litara po hektaru, zajedno sa sredtsvima za zaštitu bilja. Pošto smo imali oblačne, hladne dane preporučili smo za poboljšanje cvetanja Fertilider Gold isto u dozi od 5 litara po hektaru.” – kaže Sinđić.

Agrosaveti---Timac-Agro---pravilna-ishrana-maline---01

Pri samoj promeni boje ploda, na scenu stupa Fertilider Elit koji u sebi sadrži i kalcijum i kalijum, sa zadatkom ukrupnjavanja i jačanja ploda. Ono što stručni tim kompanije Timak Agro naglašava, jeste to da proizvođači prihranu ne rade šematski. Svaki voćnjak je priča za sebe. Ono što se mora pratiti jesu vremesnki uslovi kako bi dato đubrivo biljka maksimalno usvojila.

PROČITAJTE I...  Uzgoj malina u selu Vina kod Leskovca

MALINJAK ZA PONOS

Vlasnica ovog malinjaka su se maksimalno oslonila na Timak podršku, te se od razmišljanja o krčenju malinjaka, stigla do malinjaka za ponos.

“Danas sam prezadovoljna. Moram da vam kažem da smo mi razmišljali o krčenju malinjaka, toliko je loše izgledao. Nakon konsultacija i poštovanja preporuka u vezi sa prihranom koje sam dobila od stručnog tima kompanije Timak, ja danas imam malinjak u odličnoj kondiciji.” – kaže Milena Josić, proizvođač malina.

Dakle, stručni tim kompanije Timak vam stoji na raspolaganju za sve nedoumice, jer samo adekvatna ishrana maline ima svoju ekonomsku opravdanost.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime