Proizvodnja malina i kupina u Lozničkom kraju

0
1983
Agrosaveti - Proizvodnja malina i kupina u Podrinju 06

Malo iznad Loznice i dalje opstaje selo Dvorska. Kada je odrastao u ovom selu, Dragan Pavlović kaže da je bilo dosta kuća. Neulaganje u ovaj kraj, neobnavljanje puteva i prilaza domaćinstvima, vremenom je prinudilo meštane da se sami odsele i potraže sreću u urbanijim mestima, tako da se Dvorska danas svela na svega nekoliko kuća.

Adama Maganic 1120x180

Agrosaveti - Proizvodnja malina i kupina u Podrinju 02

Iako kraj obiluje divnom prirodom i kako kaže naš domaćin, zemljištem na kojem uspeva gotovo sve, nema ljudi da se tome posvete. On međutim, nije odustao od svog rodnog kraja. Za sebe kaže da je poljoprivrednik od rođenja, sa kratkim pokušajem da za život zaradi i u inostranstvu. Ipak, brzo se vratio.

Dve decenije uzgoja malina

Dragan Pavlović već više od dve decenije, intenzivno se bavi proizvodnjom malina, a od pre tri godine i kupinama. Oko 3 hektara danas ima pod kupinom, a preko 160 ari pod malinom. Davno se još opredelio isključivo za sorte loh nes i čačanku, i pomalo, iz godine u godinu, koliko može, proširuje njihovu proizvodnju. Nije lako kaže, kao što nijednom poljoprivredniku u Srbiji nije, ali sam je birao i rešen je da istraje u tome, pa dokle traje.

Paradajz 1120x180

Agrosaveti - Proizvodnja malina i kupina u Podrinju 05

Iako veruje da je njegov rodni kraj, u odnosu na urbanije sredine u kojima proizvođači podižu malinjake i gaje kupine, gotovo idealan za bavljenje bilo kojom granom poljoprivredne proizvodnje, troškovi su isti. Sve iziskuje dosta sredstava i pod istom pretnjom od bolesti koje vrebaju ovo voće bilo gde u Srbiji. Jednostavno je kaže naš domaćn, svi podižu takoreći fabrike pod vedrim nebom, koje manje više odlučuje o svemu.

PROČITAJTE I...  U toku kampanja obaranja cena maline i kupine, tvrde malinari

Proizvodnju kupine diktiraju vremenski uslovi

Kada su kupine u pitanju, i njihovu proizvodnju diktiraju vremenski uslovi. Draganov prosek proizvodnje u prošloj godini bio je oko 3,5 kilograma po struku, što baš i nije bilo dobro. Osim promenljivog vremena, biljke su dosta oštetile i srne kaže, a kada sve to dođe na naplatu, na svakih nekoliko godina se tek isplati.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Agrosaveti - Proizvodnja malina i kupina u Podrinju 04

I ove godine rod i malina i kupina našeg proizvožača biće neizvestan. Mraz i sneg nisu zaobišli ni ovaj kraj, pa će se o prinosima licitirati tek kada krenu plodovi da zriju.

Iako u celoj proizvodnji Dragana Pavlovića danas učestvuju i supruga i deca kojoj bi ova proizvodnja i trebalo da ostane, naš domaćin ne zna čemu može da se nada u budućnosti.  Na njemu je kaže samo da još ne odustaje.

Krompir 1120x180

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstOrganska proizvodnja povrća u Kelebiji
Sledeći tekstFarma krava i proizvodnja mleka u Sanadu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime