Obavezna nega i zaštita jagoda nakon sadnje za visok i kvalitetan prinos naredne godine

0
2050
jagode
Foto: Pixabay

Podizanje zasada jagode podrazumeva izvođenje niza radova koji obezbeđuju povoljne uslove za dobar prijem, porast biljaka i nastupajuću rodnost. Nega i zaštita jagoda počinje odmah nakon sadnje.

Kako bi se obezbedio nesmetan razvoj biljaka potrebno je obaviti nekoliko operacija koje se mogu svrstati kao ključne: adekvatno pripremiti zemljište, podići bankove, obezbediti dovoljnu količinu vode i kvalitetno navodnjavanje, i odabrati kvalitetan sadni materijal. U praksi se najviše sade frigo, kontejnerske ili kopane sadnice iz proizvodnog zasada.

Nakon završene sadnje jagoda sledi nega zasada: zaštita od korova, bolesti, štetnih insekata, kao i ishrana zasada.

jagode galenika fitofarmacija
Foto: Galenika Fitofarmacija

U prvih sedam dana nakon sadnje potrebno je obaviti prvi zaštitni tretman i početi sa primenom vodotopivih đubriva putem sistema za navodnjavanje. U periodu nakon sadnje najčešće prisutne biljne bolesti su: pegavost lišća jagode, antraknoza, pepelnica.

Stručni tim Galenika Fitofarmacija za suzbijanje biljnih bolesti preporučuje primenu fungicida MANKOGAL 80 u količini 2 kg/ha + AKORD 0,75 l/ha.

Za suzbijanje štetnih insekata u zasadu jagode primeniti insekticid POLUX 0,05%.

Za obezbeđenje visokog i kvalitetnog prinosa za narednu godinu stručni tim kompanije Galenika Fitofarmacija preporučuje primenu đubriva folijarnim tretmanima i putem sistema za navodnjavanje. Osnovna namena ovih đubriva je da pospeše ukorenjavanje biljaka posle sadnje, kao i formiranje bolje rodnosti za narednu godinu, što se odnosi na formiranje većeg broja cvetnih pupoljaka.

Duplex PRO banner 1120x180 Galenika

U prvoj nedelji nakon sadnje putem sistema za navodnjavanje primeniti SOLUVEG GREEN 1 g/po biljci + FERTIGAL HUMI PRO 5 l/ha, a nakon 5-7 dana SOLUVEG ORANGE 1 g/po biljci + FERTIGAL HUMI PRO 5 l/ha.

PROČITAJTE I...  Imate plastenik? Ove radove obavezno sprovedite tokom jeseni i zime

Folijarnim putem primeniti FERTIGAL EKLOMAKS 2 l/ha (preparat se može mešati sa navedenim sredstvima za zaštitu bilja).

Prethodni tekstHitno potrebna pomoć! Krdo od 1000 krava i konja umire od žeđi na Suvoj planini
Sledeći tekstFarma krava u Banatskom Dvoru – Posao težak, motiv mora biti veći

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime