Farma krava u Banatskom Dvoru – Posao težak, motiv mora biti veći

0
973
Agrosaveti farma krava Banatski Dvor 03

Banatski Dvor je dobro poznat po stočarskoj proizvodnji, a mi smo obišli jednu ozbiljnu farmu krava, vlasnika Petra Trivunovića koji se ozbiljno posvetio proizvodnji mleka. Krenuo je očevim stopama, ozbiljno povećavši obim proizvodnje.

Adama Maganic 1120x180

“Trenutno imam oko 250 grla, što krave, junice, bikovi. Na muži sada ima  oko 60 grla. Odlučio sam se za simentalca, jer je otporniji, a bavim se i tovom junadi. Što se mleka tiče štalski prosek je oko 20 litara. Ovaj posao se mora voleti, jer i rudari imaju godišnji odmor, a mi ne. Ovde morate biti prisutni 356 dana u godini. Ne može to svako raditi.” – kaže Petar.

A kada je već tako onda bi bilo poželjno da je i motiv, odnosno isplativost čitave priče, na jednom višem nivou, jer su stočari trenutno u veoma teškoj poziciji, dodaje Petar. On je bukvalno dva dana pre naše posete, promenio mlekaru, međutim, ni jedna mlekara u Srbiji trenutno ne plaća mleko onoliko koliko je adekvatno kada se uzmu u obzir svi troškovi proizvodnje.

MPS baneri II

Agrosaveti farma krava Banatski Dvor 01

“Cena mleka se nije menjala zadnjih šest godina. Na ovu cenu kukuruza, koncentrata, jako teška godina za stočare. Nova mlekara mi je ponudila veću cenu, pa sam prešao kod njih. Razlika nije mala. Međutim, sve je poskupelo.” – ističe naš domaćin.

PROČITAJTE I...  Kašnjenje subvencija dovodi u pitanje opstanak malih stočarskih farmi

POVEĆANJE PREMIJE NIJE DOVOLJNO

Stočna hrana je poskupela, nafta, bukvalno sve ono što prati proizvodnju, dodaje naš domaćin, pa je ovo jedna veoma teška godina za ovu granu poljoprivrede.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Najavljeno povećanje premije za mleko u iznosu od 3 dinara nikako nije dovoljno da bi se u ovoj priči opstalo, ističe naš sagovornik.

“Dosta kvalitetnih grla je već otišlo na klanje. Još jednom kažem teška godina za stočare. Čuo sam da će premiju za mleko povećati za tri dinara, to je po meni ništa. Svaki dinar jeste dobro došao, ali to neće spasiti stočare.” – smatra Petar.

Talisman i Plamen 1120x180 Galenika NOVO

Agrosaveti farma krava Banatski Dvor 02

BORBA NA SVIM FRONTOVIMA

Kao što je Petar na početku rekao on tovi i bikove. Ostavlja svoju telad, ali i kupuje. Jedna tura je upravo spremna za utovar, a što se cene tiče, naš domaćin kaže da se tu situacija blago popravila, međutim, ne drastično, u odnosu na cenu hrane.

“Imam 30 komada, oni su spremni za prodaju. Čujem da je cena od 2 do 2,20. Mislim da bez 2,5 eura nema ništa.” – dodaje naš domaćin.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

Borba je na svim frontovima, ističe Petar. Nije sjajna situacija ni u ataru, te se plaši da će deo hrane morati i dokupljivati, ako to uopšte bude smisleno na ovu cenu mleka. Inače, po pravu prečeg ima prava na državnu zemlju, međutim, te površine su mu umanjene. Sa druge strane, pozitivno je to što je zemlju sada dobio na deset godina, a to mu puno znači. Pa ipak, ako se cena mleka ne poveća, i Petar će biti prinuđen da smanji broj grla. Za sada mu je najveći plan da održi ovo imanje, a boriće se svim silama sa nadom u bolje sutra.

PROČITAJTE I...  Zašto je kravama NEOPHODNA STOČNA SO?

Prethodni tekstObavezna nega i zaštita jagoda nakon sadnje za visok i kvalitetan prinos naredne godine
Sledeći tekstZašto je značajan profesionalni tretman semena?

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime