Hitno potrebna pomoć! Krdo od 1000 krava i konja umire od žeđi na Suvoj planini

5
6346
Agrosaveti - krave

Na Suvoj planini nalazi se krdo od 800 krava i 200 konja i od vikenda su bez kapi vode, jer je potpuno presušio jedini izvor. Stočari mole ljude dobre volje i sve nadležne državne organe za što hitniju pomoć kako životinje ne bi uginule.

Adama Asorbital 1120x180

Vrhovi Suve planine ovih dana odjekuju od muka krava i njištanja konja, zbog žeđi tih životinja koje se nalaze na ispaši. Jovan Miljković iz sela Mali Krčimir u opštini Gadžin Han rekao je za Betu da je se na Suvoj planini dešava prava prirodna katastrofa. On, kao i ostali stočari apeluju na nadležne državne organe i ljude dobre volje da im pomognu što je pre moguće da obezbede vodu za već iscrpljene životinje.

Kako Jovan navodi, zbog velike suše protekli mesec dana na izvoru nije bilo dovoljno vode, te im je u pomoć pritekla vojska Srbije i opština. Cisternama su dovozili vodu sve do subote. Tada je vojsci istekao uguvor na osnovu koga su radili, pa su povukli svoja vozila.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Prema njegovim rečima, opština Gadžin Han je proteklog mesec iz svog budžeta plaćala gorivo za vojne cisterne, dok su meštani od svojih para plaćali cisterne privatnih firmi. Sada više niko nema novca.

PROČITAJTE I...  Uzgoj krava na otvorenom u selu Stubline

„Mi stočari smo svaki izlazak cisterne sa vodom na planinu plaćali 12.000 dinara i do sada smo utrošili 3.000 evra. Većina stočara više nema para za plaćanje cisterni, a to su i male količine koje sami možemo da obezbedimo. Jedna cisterna privatnika izveze šest tona, a životinjama je gore dnevno potrebno 50 tona vode“, naglasio je Miljković.

Adama Tomigan XL 1120x180

Zarobljene životinje na Suvoj planini

Stočari iz Malog Krčimira ne mogu krave da vrate kući, jer ni u selu nema vode već 20 dana.

Nemamo vodu ni za piće, ni za životinje. Seoski vodovod ljudi iz Direkcije za izgradnju u Gadžinom Hanu, zatvaraju da bi se voda prikupila i mogla da poteče svaki četvrti, peti dan. Tada natočimo vodu za piće i toliko“, izjavio je Miljković.

KWS banner 728x90

Miljković je rekao da se i prethodnih jeseni javljao manjak vode na Suvoj planini, ali da ovakvu sušu i prirodnu katastrofu ne pamte ni najstariji meštani.

On je kazao da stočari iz Malog Krčimira, ali i belopalanačkih sela Mokra, Bežište i Kosmovac, koji takođe imaju krave i konje na ispaši na Suvoj planini, mole za što hitniju pomoć kako životinje ne bi uginule.

pylon galenika jan 023

Izvor Rakoš na Suvoj planini, oko kojeg se od subote uzaludno okuplja krdo krava i konja, udaljen je od Niša svega sedamdesetak kilometara i do njega se stiže makadamskim putem.

PROČITAJTE I...  Farma krava i proizvodnja mleka u selu Badovinci

Izvor: Politika / Niške vesti

11 delta gorstak
Prethodni tekstGajenje smokve: Praktični saveti za sadnju i uzgoj rajskog voća
Sledeći tekstObavezna nega i zaštita jagoda nakon sadnje za visok i kvalitetan prinos naredne godine

5 KOMENTARA

    • Postoji mogućnost da donirate za vodu životinjama preko Udruženja govedara Zaplanja koje samoinicijativno pokušava da doturi cisterne vode.

    • Postoji mogućnost da donirate za vodu životinjama preko Udruženja govedara Zaplanja koje samoinicijativno pokušava da dotera cisterne vode.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime