Prihrana koštičavih voćaka nakon berbe ne sme da se propusti. Evo i zašto

0
2082
zasad breskve posle berbe
Foto; Galenika Fitofarmacija

Berba koštičavih voćaka se polako privodi kraju i nakon toga se nastavlja sa negom zasada. Kako bi se biljke pripremile za narednu vegetaciju, prihrana je od izuzetne važnosti.

Obavljanje radova u zasadima nakon berbe ima za cilj da pripremi biljke za proleće. U sklopu tih radova, ubraja se i prihrana koštičavih voćaka koja se sprovodi sve do početka fenofaze zimskog mirovanja kada su završeni procesi formiranja rodnih pupoljaka i njihovih generativnih organa.

Veoma je važno da je se obavi đubrenje u jesen u voćarskim zasadima upravo iz razloga što se na taj način unose potrebne količine hranljivih elemenata za biljku za narednu sezonu.

zasad sljive posle berbe
Foto; Galenika Fitofarmacija

Naime, tokom vegetacije zbog rasta i razvoja plodova, lisne i drvenaste mase smanjena je značajna količina mikro i makroelemenata u zemljištu. Iz tog razloga je neophodno prihranjivati voćke kako bi što brže usvojile i deponovale u svoje organe mikroelemente potrebne za bolji i snažniji start naredne vegetacione sezone.

Pre nego što dođe do opadanja lišća, voćka povlači sva hraniva u drvenaste organe i preko njih u korenov sistem. Pre početka povlačenja sokova u biljkama, redovna i podjednako važna mera je tretiranje biljaka đubrivima folijarnim putem.

galenika fitofarmacija pylon 1120x85

U zasadima koštičavih voćaka nakon izvršene berbe izuzetno je važno tretiranje koji će biti priprema voćaka za narednu vegetaciju i obezbediti inicijalnu snagu za cvetanje i listanje biljaka na proleće. Neophodno je da se ovo tretiranje obavi kada su listovi fotosintetski aktivni, a pre početka njihovog žućenja.

PROČITAJTE I...  Zaštita zasada breskve i nektarine nakon proređivanja

Kompanija Galenika Fitofarmacija za izvođenje tretiranja u zasadima koštičavih voćaka nakon obavljene berbe preporučuje primenu kombinacije preparata:

FOLIGAL BOR 150 u količini 2 l/ha
+
FOLIGAL CINK 700 u količini 1 l/ha
+
FOLIGAL MANGAN 500 u količini 1 l/ha
+
FOLIGAL MAGNEZIJUM 500 u količini 2-4 l/ha

Prethodni tekstŠta kaže Nedimović – zbog čega je mleko u Srbiji jeftinije od kisele vode?
Sledeći tekstBerba grožđa i proizvodnja vina u Banatskom Karlovcu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime