Berba grožđa i proizvodnja vina u Banatskom Karlovcu

0
266
Agrosaveti proizvodnja vina Banatski Karlovci 04

Da je u vinu sva istina i velika ljubav  govori priča mladog poljoprivrednika Davida Jovanovića koji je posle završenih studija agronomije odlučio je da se vrati na porodično imanje i nastavi dugu tradiciju proizvodnje vina vhunskog kvaliteta.

Spyrale Adama 1120x1080

Vinariju je osnovao Davidov otac 2010 godine kao veliki zaljubljenik u vina. U početku vino se proizvodilo samo za sopstvene potrebe da bi danas kapaciteti vinarije dostigli 100.000 litara. Bogata istorija ovog vinogorja datira još iz vremena Marije Terezije, kada se upravo ovde proizvodilo jedno od najkvalitetnijih vina u čitavom region, a vinogradi su se prostirali na 1.800 hektara. Iz tog perioda svedoče i fotografije na zidovima vinarije na kojima može da se vidi kako se nekada proizvodilo vino.

U vinogradu se gaje pretežno bele sorte vina, a specifičan klimat daje posebnu aromu vinima.

U vinogradu koji se prostire na 21 hektar u toku je berba vinskih sorti grožđa, a ovogodišnji rod je prema rečima našeg sagovornika, zadovoljavajući. On dodaje da je godina bila specifična sa dosta sunčanih dana koji su povećali procenat briksa ili suve materije u grožđu.

PROČITAJTE I...  Švedska postaje vinski region

Agrosaveti proizvodnja vina Banatski Karlovci 03

Vina za svaki sto 

Raznolik sortiment grožđa produžava period berbe i opredeljuje vinare za vina koja tržište najviše traži. Kapacitet ove vinarije danas je 100.000 litara, što je svrstava među ozbiljnije proizvođače vina. Vino se prodaje širom zemlje u restoranima i većim hotelima.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

U kompletnoj tehnologiji proizvodnje vina ima mnoštvo faktora koji utiču na kvalitet samog vina, ali jedan od presudnih jeste ljubav prema tom poslu.

Kavlitetan prozvod uvek lako nađe put do kupaca, pa je tako plasman ovog vina dobar, međutim bilo je potrebno mnogo vremena da se  mladi prozvođač izbori sa oštrom konkurencijom na tržištu.

Agrosaveti proizvodnja vina Banatski Karlovci 01

Subvencije države znače svakom poljoproivredniku, pa tako i vinarima, samo treba pažljivo planirati svaku novu investiciju, ističe naš sagovornik.

Dalji planovi mladog vinara baziraju se na popunjenju i proširenju kapaciteta vinarije u zavisnosti od zahteva tržišta.

David Jovanović je dobar primer mladog poljoprivrednika koji je pokazao da svaki posao može da se unapredi i isplati ukoliko se radi na pravi načun i sa puno ljubavi.

PROČITAJTE I...  Kada se sprovodi DEFOLIJACIJA VINOVE LOZE

Prethodni tekstPrihrana koštičavih voćaka nakon berbe ne sme da se propusti. Evo i zašto
Sledeći tekstIzbegnuta katastrofa: Vojska nastavlja dopremanje vode žednoj stoci na Suvoj planini

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime