Transfer Milana Mačvana od košarkaša do poljoprivrednika

0
452
kosarka malina psenica
Foto: Pixabay mix

Nije neobično da sportisti, glumci i druge javne ličnosti kupuju imanja, a sve je učestalije da kupuju poljoprivredno zemljište i profesionalno se bave poljoprivredom. Pisali smo o zasadima voća Darka Miličića, a ovo je priča o Milanu Mačvanu, proslavljenom košarkašu, a sada profesionalnom voćaru i rataru.

Adama Maganic 1120x180

Nakon završene košarkaške karijere, srpski reprezentativac Milan Mačvan je odlučio da se povuče iz sveta sporta i svoje vreme i energiju usmeri na voćarstvo i ratarstvo.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mačvan Doo (@macvan.doo)

Web baner Sekator Bayer 1120x180 V01

Još 2009. godine Mačvan je, kako kaže, dobio je savet od bankara koji mu je na pitanje gde da uloži novac rekao „Samo kupuj zemlju“.

Kako je otkrio u emisiji Uprave za poljoprivredno zemljište Ministarstva poljoprivrede, te, sada već davne 2009. godine, dok je igrao za Hemofarm, jedan bankar je mu je rekao da kupuje zemlju svuda gde je voda po Srbiji, jer će dolaziti sa istoka, kako Arapi, tako i Kinezi i svima će biti potrebna zemlja.

Duplex PRO banner 1120x180 Galenika

To tada nije shvatao ozbiljno, ali je 2016. godine složio kockice i tada kreće u kupovinu zemlje i proizvodnju lešnika, zatim trešanja, a onda ulazi i u ratarstvo. Kada je završio košarkašku karijeru 2020. godine, prirodan put je bio da nastavi da se bavi poljoprivredom. Njegove plantaže obuhvataju regiju Pocerine koja ima odlične klimatske uslove za uzgajanje voća.

PROČITAJTE I...  Naslednik iz Arilja: Život mu se promenio kada je dobio 5 hektara zemlje

„Od 2020. godine smo agresivnije kupovali zemlju, usmerili se ponovo na lešnik, krušku, malinu, imamo i hektar trešnje. Od ove godine smo proširili naše ratarstvo, sada imamo preko 120 hektara kukuruza i 25 hektara pšenice. Naša ideja je da lešnik bude jedina kultura koju bismo širili, ostale kulture su dosta zahtevnije“ objašnjava Mačvan.

BTZ 1120x180px

Zasad maline se prostire na 6,5 hektara od čega je 5 hektara pod protivgradnom mrežom. Na 1 hektar je industrijska Polana, a 5,5 hektara je klupska sorta maline Enrosadire, koju karakteriše otpornost na bolesti, brzo stizanje plodova na berbu, dobar ukus plodova koji dugo zadržavaju svežinu.

On je otkrio recept iz Italije, koji je eksperimentalno primenio kod sebe, a to je da u zasadu lešnika međuredno poseje pšenicu. Na ovaj način štedi na obradi zemlje i istovremeno prihoduje na pšenici.

Adama Forapro 1120x180

Izvori: Uprava za poljoprivredno zemljište, Mačvan

Prethodni tekstSporazum Kijeva i Moskve o deblokadi izvoza žitarica visi o koncu
Sledeći tekstBorba protiv suše: Kako sačuvati povrće i voćke u vrtu bez navodnjavanja

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime