Suzbijanje fitofagnih grinja u voćarskim zasadima

0
1272
kajsija vocnjak
Foto: Galenika-Fitofarmacija

U voćarskoj proizvodnji, ekonomski najznačajnije fitofagne grinje su: Panonychus ulmi – crvena voćna grinja, Tetranychus urticae – običan paučinar i efiofidne grinje iz rodova AculusEriopyiesAcalitusPhyllocoptes i Calepitrimerus.

Ukoliko dođe do njihovog prenamnoženja tokom letnjeg perioda, uslediće gubljenje lisne mase, a kasnije defolijacija biljaka. Nakon toga, plodovi ostaju sitni, lošeg fiziološkog stanja, a diferenciranje pupoljaka za narednu godinu je veoma redukovano. Oštećenja nastala u jednoj godini, direktno utiču na fiziološko stanje i rodni potencijal biljke za narednu godinu.

Crvena voćna grinja (Panonychus ulmi) prezimljava u stadijumu zimskih jaja oko pupoljaka na gajenoj biljci. Do piljenja nimfi dolazi u rano proleće, gde mladi nimfalni stadijumi naseljavaju prve mlade listiće i počinju da se hrane. Ubrzo nakon toga, formirane nove ženke počinju sa polaganjem jaja druge generacije, na naličju i licu lista i oko glavnog nerva.

NADZOR 10 WP Galenika Fitofarmacija 1120x180

Običan paučinar (Tetranychus urticae) prezimljava kao polno zrela ženka u pukotinama kore, naborima grana, ispod zemlje i drugim skrivenim mestima. Izuzetno je polifagna i nakon prezimljavanja počinje sa ishranom na spontanoj flori i korovima, a kasnije na drugim kulturama.

PROČITAJTE I...  Sačuvajte pšenicu i kukuruz: Efikasne mere za suzbijanje skladišnih štetočina

Eriofidne grinje iz rodova AculusEriopyiesAcalitusPhyllocoptes i Calepitrimerus su sve više prisutne u voćarskim zasadima i prave sve veća oštećenja. Prezimljavaju u stadijumu odrasle ženke, koja počinje polaganje jaja u vreme pucanja pupoljaka. Nimfe se, nakon piljenja, hrane sisanjem sokova na naličju lista. Najkarakterističniji simptom oštećenja od strane eriofidnih grinja je bronzavost lista koji se najčešće javlja u letnjem periodu.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180
galenika grinje
Foto: Crvena voćna grinja / Galenika-Fitofarmacija

U letnjem periodu u kom su dominantne visoke temperature bez padavina, dolazi do ubrzanog životnog ciklusa i produkcije velikog broja generacija. U tom momentu se u voćnjacima mogu naći svi razvoji stadijumi fitofagnih grinja, pa je tada otežana zaštita. Razvoj generacije fitofagnih grinja pri visokim temperaturama traje veoma kratko, pa u kratkom vremenskom periodu može doći do prenamnožavanja grinja i tada mogu naneti ekonomski značajne štete u voćnjacima.

Kompanija Galenika Fitofarmacija za suzbijanje fitofagnih grinja u voćarskim zasadima preporučuje kombinaciju:

FAROS u količini 1l/ha
+
NU FILM 17 u količini 0,5-1/ha

Kao rezultat primene ove kombinacije napraviće se prekid generacije i biće suzbijeni svi razvojini stadijuma grinja (jaja, nimfe, odrasli), a voćarski zasadi će biti zaštićeni dug period.

PROČITAJTE I...  Soratel i Tomigan XL - Nova zaštita pšenice i ječma od bolesti i korova

FAROS je akaricid koji efikasno suzbija sve razvojne stadijume (jaja, nimfe, odrasli), a odlikuje ga dugo rezidulano delovanje.

Dodavanjem okvašivača NU FILM 17 postiže se bolja pokrovnost biljnih delova, kao i bolje delovanje preparata.

Važno je naglasiti da je kvalitet tretiranja veoma bitan segment u suzbijanju fitofagnih grinja.

Iz tog razloga, poljoprivrednim proizvođačima preporučujemo da tretiranje obave kasno uveče ili noću, kada je temperatura ispod 25°C, sa količinom vode 800-1200 l/ha.

Pre upotrebe preparata obavezno pročitati uputstvo i ponašati se u skladu sa preporukama!

Prethodni tekstPiskavica – čudo prirode, lek za sve
Sledeći tekstVlada Srbije formirala operativni štab za suzbijanje afričke kuge svinja

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime