Piskavica – čudo prirode, lek za sve

0
1318
piskavica
Foto: Wikipedia.org / Autor Zenon Sych - Vlastito delo postavljača, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=101753890

Poznato je da lekovito bilje ima širok spektar delovanja, ali piskavica je pravo čudo prirode. Primenjuje se jako dugo u domaćinstvu, industriji, kulinarstvu, narodnoj i zvaničnoj medici…

Adama Maganic 1120x180

Piskavica je jednogodišnja biljka iz porodice Fabaceae, poznata još i kao grčko seme i „lek za sve“, jer pomaže kod niza poremećaja. Poreklom je sa istočnog mediterana, a raste kao korov na livadama i na njivama.

Osim u klasičnoj i narodnoj medicini, piskavica se primenjuje u drugim oblastima na mnoge načine i to jako dugo. Na primer,  pošto trouglasto seme ispušta jarko žutu boju koristilo za bojenje vune, dok se njeno lišće upotrebljavalo protiv komaraca. Sušena semena piskavice su našena u Tutankamonoj grobnici, a smatra se da su Rimljani pravili vino od nje. Istoričari su otkrili da su učesnici drevnih olimpijskih igara pre takmičenja konzumirali seme piskavice kako bi pojačali svoju snagu. Na istoku, piskavica je jedan od obaveznih sastojaka kari začina.

MPS baneri II

Lekovitost piskavice

Razlog što je često prisutna u začinskim mešavinama je što pomaže varenje i reguliše apetit, jer je bogata vlaknima i lecitinom koji utiču na pravilan rad creva i metabolizam masti, a može da pomogne i kod trenutnih neprijatnosti kao što su grčevi u stomaku, nadimanje, gasovi, zatvor i dijareja, navodi portal Herbasvet.  Jedna studija je dokazala da piskavica značajno poboljšava crevnu mikrobiotu, pospešuje metabolizam i čak eliminiše negativne posledice premasne ishrane.

PROČITAJTE I...  Koren sladića – lek za kašalj još od antičkog doba

Piskavica sadrži sluzi pa je odlična i za respiratorni sistem, ublažava hronični kašalj, smiruje nadraženo grlo, infekcije disajnih organa i usne duplje. Grčko seme ima dokazan i moćan protivupalni i antioksidativni efekat kod pulmonarne fibroze, a istraživanja su pokazala da značajno i bezbedno poboljšava kvalitet života obolelih od astme.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Piskavica se koristi i za negu kože. Na primer, potapanjem semenki piskavice u vodu koju ćete ostaviti da prenoći, dobijate masku za lice koja dubinski čisti kožu i izvlači sve nečistoće, a za sobom ostavlja sjajnu i ujednačenu kožu.

Piskavica raste u visinu do 50 cm, ima žute cvetove jakog mirisa koji podseća na javor i cveta od aprila. Seme ove biljke sakuplja se kada je zrelo, a to je obično u avgustu. Nakon što se prikupi, ono se suši tek tada je spremno za upotrebu, bilo kao čaj, kao začin ili sastojak nekog kozmetičkog sredstva.

Talisman i Plamen 1120x180 Galenika NOVO

Važna napomena: Primena lekovitih biljaka i/ili lekovitih delova biljaka je informativnog karaktera. Ukoliko imate zdravstvenih problema, trudnica ste ili dojilja, obavezno se prvo konsultujte sa svojim lekarom.

Prethodni tekstPočele prijave za subvencije za organsku biljnu proizvodnju
Sledeći tekstSuzbijanje fitofagnih grinja u voćarskim zasadima

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime