Vlada Srbije formirala operativni štab za suzbijanje afričke kuge svinja

0
51
svinje 2
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

Vlada Srbije je formirala operativni štab za sprečavanje, suzbijanje i iskorenjivanje zarazne bolesti afričke kuge svinja.

Adama Sultan 1120x180

Veterinarske službe Srbije su izvršile 301.084 aktivnih nadzora domaćih i divljih svinja zbog afričke kuge, a akciju koordinira nacionalni Štab pri Vladi Srbije, objavljeno je na portalu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Operativnim štabom za sprečavanje, suzbijanje i iskorenjivanje zarazne bolesti afričke kuge svinja (AKS) kojeg je formirala Vlada, predsedava premijerka Ana Brnabić, dok je zamenica predsednice Štaba ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković.

LG psenica Galenika 2023 1120x180px

Štab okuplja predstavnike nadležnih ministarstava, skupštinskog Odbora za poljoprivredu, stručne javnosti, policije, vojske, Sektora za vanredne situacije MUP.

Afrička kuga svinja je virusna bolest s kojom se bori ceo region i pojedine zemlje Evropske unije, a u Srbiji je prvi put dijagnostikovana 2019. godine.

BioPlug 728x90px

Uprava za veterinu preko veterinarskih organizacija na terenu prati zdravstveno stanje svinja i sprovodi stalni nadzor na afričku kugu svinja (AKS) na celoj teritoriji Srbije i preduzima intenzivne mere u cilju sprečavanja širenja te zarazne bolesti.

Dosadašnji bilans i kako prepoznati afričku kugu svinja

Prema podacima resornog ministarstva, u Srbiji su do sada u 918 gazdinstava u 30 opština potvrđena 1.363 slučaja afričke kuge svinja (AKS) kod domaćih svinja, od čega su 662 uginule. Izvršena je eutanazija 11.840 svinja, uz dezinfekciju gazdinstava.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Za uginule i ubijene svinje predviđena je puna finansijska nadoknada vlasnicima životinja po hitnom postupku u svim okruzima gde se pojavila, Pčinjskom, Braničevskom, Pomoravskom, Podunavskom, Moravičkom, Južnobanatskom, Borskom, Srednjebanatskom, Zaječarskom, Sremskom, Šumadijskom i u Beogradu.

PROČITAJTE I...  Ove nedelje odjava afričke kuge svinja na području 10 opština

Ministarstvo je apelovalo na vlasnike svinja da svaku promenu zdravstvenog stanja prijave veterinaru, kako bi se izvršila brza dijagnostika bolesti i u što kraćem periodu preduzele sve neophodne mere u cilju sprečavanja širenja bolesti.

Vlasnici afričku kugu svinja mogu prepoznati na osnovu sledećih simptoma: iznenadno uginuće jedne i više svinja, gubitak apetita, potištenost, povišena telesna temperatura do 42 Celzijusova stepena, krvarenja po koži, krvav proliv, pobačaji, nesigurnost u hodu, otežano disanje, kašljanje, povraćanje.

Izvor: Beta

Prethodni tekstSuzbijanje fitofagnih grinja u voćarskim zasadima
Sledeći tekstPriprema ZIMNICE i upotreba PRIRODNIH konzervansa

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime