Venturija i zasadi jabuke

0
228
voce jabuka
Foto: Agronews produkcija

Venturija je bolest koja se javlja svake godine, ali u različitom intenzitetu i ne u istom periodu. U proleće je uvek prisutna mogućnost za pojavu ove bolesti. Intenzitet je vezan sa dužinu vlaženja lista i visinu temperature. Prvi simptomi se javljaju na listovima u vidu čađavih pega.

Adama Forapro 1120x180

U Slankamenu, tradicionalno voćarskom području, nalazi se savremeni zasad koji se prostire na preko 2 hektara. Voćnjak je u petoj godini i ovog leta se očekuje rod od blizu 50 tona po hektaru, ali da bi ostvario dobar rod mora da se zaštiti voćnjak od venturije. Pre početka prolećnih padavina počelo se sa zaštitom.

Oboljenje čađave krastavosti jabuke javlja se rano u proleće u vreme kada počne vegetacija, čim se otvore pupoljci i pojave začetci prvih listića.Cvetovi i plodovi mogu biti zaraženi u početnim fazama razvoja, što je i najštetnije i dovodi do njihovog deformisanja i otpadanja.

Agroglobe 10 godina mehanizacije 1120x180

Prevencija od velikog značaja

Veoma je važno da se preventivnim prskanjem spreči zaraza, s tim u vezi, potrebno je da se zaštite lisna masa i mladi plodovi u prvim fazama razvoja kada su uslovi vlaženja i temperatura povoljni za razvoj bolesti.

Nakon cvetanja, Venturija se može javiti i na peteljkama plodova, kada uzrokuje opadanje malih plodova. Tako da na temperaturi od 10OC do zaraze  dolazi tek nakon 14 sati vlaženja. Najčešće korišćeni prognostički modeli za ovo oboljenje koriste temperaturu i dužinu vlaženja lišća za određivanje momenta infekcije. Fungicidi imaju različita svojstva i mogućnost sprečavanja zaraze. Vreme delovanja i njihova efikasnost se računa od momenta početka vlaženja lista. Prisustvo padavina i visoka relativna vlažnost vazduha mogu dovesti do ostvarenja novih infekcija.

Web baner Sekator Bayer 1120x180 V01
Prethodni tekstPokrenut portal za detekciju i praćenje paljenja žetvenih ostataka
Sledeći tekstNaslednik iz Arilja: Život mu se promenio kada je dobio 5 hektara zemlje

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime