Hitno – Venturia inaequalis jabuke, kako se izboriti protiv nje?

0
2272
Agrosaveti---Adama---jabuka---cvet-jabuke---pocetna-faza---embrelia-02

Čađava pegavost lista i krastavost plodova, prouzrokovana gljivom Venturia inaequalis je s obzirom na učestalost pojave i stepen oštećenja lista i plodova, ekonomski najznačajnija bolest jabuke. U područjima gde su često prisutna vlažna proleća i leta, štete koje nastaju delovanjem ovog patogena mogu biti i do 70%. Zbog tako velikih posledica, veoma je važno da proizvođači na vreme reaguju sa adekvatnim preparatom. Fenofaza precvetavanja i formiranja plodova je najosetljivija te joj se mora posebno posvetiti.

Adama Maganic 1120x180

„U ovoj fenofazi jabuke, ona je veoma osetljiva na čađavu pegavost lista i krastavost plodova koju izaziva gljiva Venturia inaequalis. Proizvođačima su dobro poznati simptomi. Na listovima se pojavljuju maslinaste uljane pege, koje kasnije pređu na peteljku ploda ili na mladi formirani plodić. Kasnije kako raste plod, raste i ta krasta. Takvi plodovi su ekonomski neupotrebljivi.“ – kaže dipl. inž. Dejan Šošić iz kompanije Adama.

EMBRELIA® – REŠENJE JE U PREVENCIJI

Osim čađave pegavosti lista i krastavosti ploda u ovoj fenofazi javlja se i pepelnica, koja pravi velike indirektne štete u voćnjacima. Fenofaza precvetavanja i formiranja plodova iziskuje adekvatne tretmane kako biste sačuvali jabuke od ovih značajnih bolesti. Tada se poklapaju svi uslovi za razvoj bolesti. Kompanija Adama vam u tu svrhu preporučuje preparat Embrelia®. Reč je o fungicidu koji deluje i preventivno i kurativno. U sebi sadrži dve veoma značajne aktivne materije koje se uspešno bore sa obe pomenute bolesti.

PROČITAJTE I...  Suzbijanje korova u kukuruzu

Agrosaveti---Adama---jabuka---cvet-jabuke---pocetna-faza---embrelia

„Jedna aktivna materija je dugo godina u primeni i jako je poznata proizvođačima jabuka, to je difenokonazol. On ulazi u lisno tkivo, kreće se translaminarno od lica lista do naličja i obrnuto. I vrlo brzo se nalazi u čitavom biljnom tkivu. Za ovu aktivnu materiju je karakteristično da može da stigne i da spreči već nastalu infekciju. Druga aktivna materija u prepataru Embrelia® je izopirazam. Ona predstavlja jednu novu klasu fungicida. Ima drugačiji mehanizam delovanja u odnosu na do sada poznate aktivne materije. Vrlo brzo se posle primene veže za biljno tkivo za taj voštani sloj. Sprečava klijanje spora i inhibira rast klicine cevčice i takođe sprečava da hife zaraze biljno tkivo domaćina.“ – naglašava Šošić.

Do sada poznate aktivne materije nemaju ovu mogućnost, što Embrelia®-u izdvaja od drugih fungicida. Ključna stvar tretiranja u spomenutoj fenofazi jeste ta da se vremenski razmaci između prskanja moraju skratiti na 5 do 7 dana, kako bi i novi porast lisne mase bio pokriven.

„Količina primene preparata Embrelia® je 1,5 litar po hektaru, uz utrošak 1500 litara vode kako bi svi delovi biljke bili prekriveni depozitom preparata.“ – kaže Dejan Šošić iz kompanije Adama.

PROČITAJTE I...  Uspešno suzbijte moniliju kod višnje

Preporučena je preventivna upotreba, ili upotreba na samom početku infekcije. Ukoliko zbog nepovoljnih vremenskih uslova proizvođači ne mogu da uđu u svoje voćnjake, Embrelia® može vratiti infekciju od 24 do 32 sata unazad. Ako je prošlo i do 96 sati od vlaženja potrebno je povećati dozu primene na 1,8 litara po hektaru. Karenca preparata Embrelia® je 21 dan, nalazi se na zelenoj listi i nije opasna po pčele.

Prethodni tekstZaštita suncokreta od korova sa preparatom Saltus
Sledeći tekstProizvodnja rasada duvana u selu Varna

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime