Zaštita i ishrana zasada ŠLJIVE na početku cvetanja

0
3738
sljiva cvetanje
Foto: Galenika-Fitofarmacija

U najvećem broju proizvodnih regiona, zasadi šljive se nalaze u fenofazi početka cvetanja. Šljiva je u ovoj fenofazi izuzetno osetljiva na prouzrokovača sušenja cvetova, grana i grančica (Monilinia laxa). Kako zaštiti zasad od infekcije i sa čime obaviti prihranu na početku cvetanja saznaćete u narednim redovima.

Infekcija se ostvaruje preko cveta, odnosno žiga i stubića tučka. Za stvaranje infekcije je potrebno vlaženje cveta u trajanju od 3h na temperaturi 22-25°C. Infekcija se može ostvariti i na nižim temperaturama pri vlaženju cveta u trajanju 10h.

Stručni tim kompanije Galenika-Fitofarmacija za zaštitu šljive od prouzrokovača monilioze cveta pre najavljenih padavina preporučuje primenu fungicida:

  • NEON u koncentraciji primene 0,05%

Ishrana zasada šljive

Na početku cvetanja je nephodno obaviti i kvalitetnu ishranu zasada šljive. U cilju bolje oplodnje cvetova i bržeg razvoja listova preporučujemo primenu kombinacije đubriva:

Veoma je važno naglasiti da se u fenofazama početka cvetanja, pa sve do precvetavanja ne primenjuju insekticidi u cilju očuvanja polinatora. Treba naglasiti da je potrebno da se tretiranja obave u večernjim časovima kada je aktivnost pčela smanjena!

Aneri Galenika 1120x185px

Pre upotrebe preparata obavezno pročitati uputstvo i ponašati se u skladu sa preporukama!

Galenika-Fitofarmacija

PROČITAJTE I...  Plavo prskanje – neizostavna mera zaštite voćarskih zasada i vinograda
Prethodni tekstKompletan VODIČ ZA UZGOJ PETUNIJA: Setva, održavanje, zaštita
Sledeći tekstMačvanski stočari nastavljaju sa protestima zbog cene mleka

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime