Kompletan VODIČ ZA UZGOJ PETUNIJA: Setva, održavanje, zaštita

0
4833
petunija 2
Foto: Pixabay

Petunija je omiljeno cveće balkona i terasa. Ukoliko ste se odlučili da u vašoj bašti ili na terasi gajite ovo cveće, postoji nekoliko načina da započnete uzgoj, a uz pravilnu negu nagradiće vas bogatim cvetanjem. Za vas smo pripremili kompletan vodič.

Adama Asorbital 1120x180

Petunije su predivno cveće koje dolazi u pregršt boja, a setvu semena je treba obaviti u rano proleće kada prođe opasnost od ekstremno niskih temperatura.

Setva petunija

Pre sejanja u saksije ili u viseće žardinjere treba proveriti da li imaju otvore na dnu, kako bi se izbeglo truljenje korena biljaka usled neadekvatne drenaže. Uobičajen način za rešavanje problema drenaže je postavljanje kamenčića, perlita ili šljunka na dno saksije radi bolje aeracije i drenaže. Preko drenažnog sloja postavlja se zemlja a potom i seme odgore.

Galenika Talisman Skaut 1120x85

Seje se obično po dva semena u saksiji ili i više u zavisnosti od vrsta petunija. Seme se može ostaviti na površini zemlje te stoga nije potrebno zabadanje u zemlju. U početnim fazama rasta biljke, zemljište treba da bude konstantno vlažno, ali ne i natopljeno kako bi se omogućilo lakše klijanje. Ipak treba biti obazriv sa zalivanjem kako ne bi došlo do truljenja korena. Petunija klija za dve do tri nedelje od setve a za to joj je potrebno dosta sunčeve svetlosti.

Gajenje petunija iz reznica

Ovo je najrasprostranjeniji način gajenja ove vrste cveća, prvenstveno zato što je najbrži i najpristupačniji. Pre svega, mora se pronaći zdrava i vizuelno dopadljiva biljka koja će odigrati ulogu majke u ovom reproduktivnom procesu. Uzima se zdrav izdanak dužine oko 10 cm sa kojeg se skida lišće do 2/3 njegove dužine.

1120x180px

Pre same sadnje u zemlju, neophodno je pospešiti razvoj korena. Najčešće se u te svrhe mladica stavlja u času sa vodom do polovine njene dužine. Kroz nekoliko dana koren će u ovakvim uslovima ožiliti. Kako bi se razvoj korena pospešio mogu se koristiti odgovarajući hormoni.

PROČITAJTE I...  VUČIKA: Cvet koji BESPLATNO povećava plodnost zemlje u bašti

Potom se biljka sadi u saksiju sa odgovarajućim supstratom i sa postavljenom drenažom u vidu šljunka ili perlita. Mnogi proizvođači ove vrste cveća tvrde da je sunčeva svetlost zaslužna za raznobojne cvetove, te je zato važno izdanke držati na osunčanom mestu. Uz to, kako bi biljka kontinuirano cvetala primenjuje se tehnika odsecanja starih, precvetalih cvetova kako bi za nove ostalo više hranljivih materija.

Adama Soratel 1120x1080

Petunija – Uzgoj i održavanje

Ukoliko želite da skratite vreme do početka uživanja u cvetovima petunije, možete započeti uzgoj sa već odraslom biljkom. Biljka starosti oko 8 nedelja je već spremna za presađivanje. Nakon što ste postavili drenažni sloj od kamenčića, perlita ili šljunka i proverili da li saksija ima rupu za oticanje suvišne vode, saksiju možete ispuniti zemljom do ¾ njene veličine i presaditi petuniju u nju. bez odvajanja zemlje u kojoj je biljka do tada rasla.

Potom, saksiju treba ispuniti zemljom do vrha i lagano pritisnuti po površini. Intenzitet zalivanja zavisi od vrste i podneblja u kojem se biljka gaji. Opšte pravilo je da zemlja treba uvek da bude vlažna, ali ne i natopljena vodom.

Trifuzo Yeldon Savacoop 1120 x 180 px banera 01

Kada ste na neki od nabrojanih načina podigli biljku petuniju, dobro bi bilo uzeti u obzir i nekoliko saveta vezanih za brigu o njoj.

PROČITAJTE I...  Kako suzbiti LISNE VAŠI bez upotrebe hemije

Klimatski zahtevi 

Petunija ima izražene zahteve prema suncu i da bi se adekvatno razvila potrebna joj je dnevna izloženost suncu od minimum 6-8 časova. Ako je gajena u senci, petunija će cvetati mnogo manje a cvetovi koji porastu u uslovima oskudice sunca biće lošijeg izgleda. Za većinu vrsta važi da najbolje uspevaju u uslovima tople i umerene suve klime sa toplim letima.

Adama Tomigan XL 1120x180

Kiše ne odgovaraju ovim biljkama, jer mogu da oštete njihove delikatne cvetove. Budući da su poreklom iz Južne Amerike, ove biljke preferiraju prosečne temperature u rasponu od 17-23 C. Sa druge strane, petunije ipak mogu da podnesu i temperaturu od 35 stepeni kao i hladnoću oko nule.

Zahtevi u pogledu zemljišta

Načelno govoreći, tip zemljišta nije presudan za uzgoj petunija budući da se biljke mogu lepo razviti i u zemljištu prosečnog kvaliteta. Ipak. zna se da petunije preferiraju lako, ocedito, blago kiselo zemljište (6-7 ph). Neka iskustva odgajivača potvrđuju da i u kiselijim zemljištima sa ph vrednošću u rasponu od 5,5-6 petunije mogu da proizvedu cvetove intenzivnih boja.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Petunija i zalivanje

Poput mnogih drugih biljaka ni petunije ne vole niti suvo niti preterano vlažno zemljište, već ono koje je sve vreme blago vlažno. Jednostavan način za proveru vlažnosti zemljišta je da naprosto dodirnete zemlju ili da pokušate da napravite lopticu od zemlje a ukoliko se ispostavi da to nije moguće već da se zemlja kruni, definitivno je vreme za zalivanje petunija. Generalno, petunijama je potrebno 1-3 zalivanja nedeljno pri čemu ukoliko biljku podižete iz semena, potrebno je češće zalivanje kako bi seme klijalo.

PROČITAJTE I...  Obezbedite intezivno cvetanje visećih petunija (surfinija)

Đubrenje (prihrana)

Većina uzgajivača ove vrste cveća upotrebljava tečno đubrivo u formulacijama 10-10-10, 12-12-12 odnosno 15-15-15 i đubri jednom mesečno. Sa druge strane, pojedini odgajivači daju prednost sporootopivim granuliranim đubrivima, specijalno namenjenim petunijama, koja se apliciraju jednom u četiri meseca.

Adama Maxentis 1120x1080
petunija 1
Foto: Pixabay

Skidanje cvetova (orezivanje)

Kako bi pomogli biljci da kontinuirano cveta, potrebno je da tokom sezone konstantno uklanjamo stare, precvetale cvetove, čime vršimo neku vrstu orezivanja biljke i time je podstičemo da jače i bujnije cveta. Ukoliko bi ova mera nege izostala, biljka bi svu svoju energiju usmerila ka proizvodnji semena te bi usled toga, zaustavila cvetanje. Ovom tehnikom produžava se period cvetanja i dobijaju veći cvetovi intenzivnijih boja.

Štetočine koje prete petunijama

Gusenice predstavljaju opasnost budući da napadaju lišće petunija i žvaću ga. Gusenice žive između 2-6 nedelja a opasnost od njih preti već od ranog proleća, navodi Wikifarmer.

Biljne vaši, za razliku od gusenica nisu vidljive golim okom te je borba sa njima samim tim teža. One takođe napadaju već od ranog proleća i to tako što sišu hlorofil sa lišća petunija. Simptomi napada biljnih vaši odražavaju se u sporom napredovanju biljke, kao i u uvijenoj i obezbojenoj lisnoj masi. Kao sredstvo prevencije ali i suzbijanja već napadnutih biljaka, upotrebljavaju se izvesna esencijalna ulja.

Preuzimanje teksta je dozvoljeno samo uz navođenje našeg portala kao linkovanog izvora.

Prethodni tekstDa li ZADRUGARSTVO u VOĆARSTVU ima BUDUĆNOST?
Sledeći tekstZaštita i ishrana zasada ŠLJIVE na početku cvetanja

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime