Mačvanski stočari nastavljaju sa protestima zbog cene mleka

0
480
kravlje mleko
Foto: Pixabay

Nakon što je održan protest u Šapcu gde su litre mleka prosipane u kanalizaciju, a zatim objavljeno saopštenje kompanije Imlek o povećanju otkupne cene mleka, Udruženje proizvođača mleka Mačvanskog okruga izdalo je i zvanično saopštenje kao odgovor.

Adama Asorbital 1120x180

Nezadovoljni proizvođači mleka iz Mačve i drugih delova Srbije organizovali su prošle nedelje protest ispred Gradske uprave u Šapcu zbog niske otkupne cene koju mlekare nude proizvođačima. Drugi razlog za nezadovoljstvo ogledao se u poskupljenju stočne hrane. Na ovaj način okupljeni su želeli da skrenu pažnju države na probleme sa kojima se godinama u nazad suočavaju. Dušan Obrenčević, iz sela Glušci, ima ukupno 47 grla stoke na svojoj farmi, 32 krave od kojih su 23 na muži. Dnevno proizvede preko 500 litara mleka, ali posluje u gubitku i bez računice. Kako kaže, okupili su se, jer ne znaju šta više da rade.

Nedugo nakon protesta, Imlek je izdao saopštenje u kojem se navodi da je ova kompanija „donela odluku da dodatno poveća otkupnu cenu mleka. U poređenju sa istim periodom prošle godine cena će sada biti veća za 20 odsto što će ujedno biti najviša otkupna cena za sirovo mleko u proteklih 20 godina“. Ovo saopštenje je izazvalo burne reakcije stočara i tvrdnje da se iznose neistine, nakon čega je usledilo i zvaničan odgovor Udruženja proizvođača mleka Mačvanskog okruga. On je objavljen na Mačvanskom informativnom portalu, a prenosimo ga u celosti.

Galenika Talisman Skaut 1120x85

Saopštenje Udruženja proizvođača mleka Mačvanskog okruga

„Ponovo se oglasio lider Srpskog mlekarstva sa marketinškim trikovima po ko zna koji put koristeći vešto svoj uticaj kao vodećeg i mogućnost pristupa svim medijima. Za razliku od njih nama proizvođačima mleka su dostupni samo mali broj medija kojima se možemo obratiti i iskazati našu muku i nezadovoljstvo. Kompanija „Imlek“ je dala saopštenje o poskupljenju mleka za zadnjih godinu dana od kako oni kažu 20%. Tako da samo došli do rekordne cene u zadnjih 20 godina. Neka „Imlek” kaže kako je diktirao cenu mleka u Srbiji zadnjih godina i kako se ona kretala. Na sastanku u Ministarstvu poljoprivrednih proizvođača mleka gde su bili prisutni i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva trgovine i prerađivači mleka iznete su relevantne činjenice o kretanju cene mleka na tržištu od 2013. godine pa do danas.

PROČITAJTE I...  Kolone traktora na putevima: Sutra sastanak sa premijerkom

Ovom prilikom ću vam izneti dokaze i podatke koje može svako da proveri, pa ćete zaključiti kakvim se igrama bave oni koji za sebe kažu da su lideri! Cena sirovog mleka od 600l dnevne proizvodnje u ekstra kvalitetu je bila 43,60 din po litri. Cena na današnji dan istog proizvođača istog kvaliteta mleka iznosi 45,10 din po litri što je u odnosu na 2013. godinu 1,5 dinara odnosno 3,44% vise. To je još i dobro jer smo ostvarli neki pomak u odnosu na 2013. godinu, ali postoji i druga strana računice gde su i drugi inputi poskupeli, ne mnogo već samo 130% ! Pored svih ovih problema koji nas prate oni pokušavaju da se bave obmanama građana. Možete misliti koliku dobru volju i pomoć proizvođačima mlekare pokazuju u saradnji sa svojim saradnicima tako što prezentuju samo svoje gubitke u proizvodnji. Od čelnika mlekara smo dobili njihovu kalkulaciju koštanja koja glasi ovako: da sirovina iznosu 30% troškova što znači da ako nam plaćate mleko 50 din ono će se prodavati oko 155 din u rafu. Iz ovoga možete videti da to u stvarnosti jesu rekordni gubici ikada zapamćeni u mlekarskom sektoru. Našu borbu nastavljamo jedinom mogućom borbom, a to će biti protesti po ulicama.

1120x180px

Ovom prilikom pozivam sve ljude dobre volje, sve poljoprivredne proizvođače i ostale koji smatraju da je naša proizvodnja bitna, da nam se pridruže! Danas ubijaju nas mlekare, a sutra kad ne bude nas, vi ste sledeći! To su nezasite Ale koje nemaju granice samo da bi uvećale svoj kapital. Nadam se da ćemo se uskoro svi solidarisati u zajedničkoj borbi.
Unapred zahvalno Udruženje proizvodjača mleka Mačvanskog okruga“.
Predsednik skupštine Udruženja proizvođača mleka Mačvanskog okruga
Pajic Milan

Prethodni tekstZaštita i ishrana zasada ŠLJIVE na početku cvetanja
Sledeći tekstKokoške i kupanje u prašini: Zašto je važno da im obezbedimo kupalište

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime