Izvoz ratarskih kultura iz Srbije ugrožen sa više strana

1
561
kukuruz silos
Foto: Pixabay

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović gostujući na TV Pinku rekao je da bi nam dogovor Rusije i Ukrajine o izvozu pšenice, kukuruza, suncokreta i ulja preko Crnog mora mogao naneti štetu, odnosno dovesti u pitanje izvoz te robe iz Srbije. Ovo nije jedini problem koji preti izvozu.

Spyrale Adama 1120x1080

Kako navodi ministar Nedimović, zbog dogovora Rusije i Ukrajine u izvozu pšenice, kukuruza, suncokreta i ulja preko Crnog mora kupci naših ratarskih kultura iz okruženja (kao što su Italija, Albanija, Nemačka) bi mogli da budu zapljusnuti jeftinom robom. U tom slučaju njihovo interesovanje za našu robu bi izostalo, jer „danas se pšenica u Ukrajini, natovarena na brod prodaje za 160 dolara po toni, a sa uslugama transporta to bude jeftinije pet do sedam dinara za kilogram nego što je roba iz Srbije”, objašnjava Nedimović za TV Pink.

Problem i logistika

Prema njegovim rečima, problematična je i logistika. Plovidba Dunavom je na jednom delu na prostoru Rumunije obustavljena zbog niskog vodostaja, a pored toga nedostaju i barže, jer se sada ovom rutom trasportuju sve vrste roba. Prema njegovim rečima, oko 80 odsto domaćeg izvoza se realizuje baržama, a Ukrajina je povukla svoje barže sa Dunava. Kako navodi, plaši ga šta će se desiti kad dodje berba kukuruza i suncikreta u Srbiji, koliko će da vredi ta roba.

LIBRETO 1120x180

“Imao višak i onda se postavlja pitanje šta će biti sa tim viškom. Ukoliko naša roba bude preskupa, ko će da je kupi i ako se nadje kupac, ko će da je preveze. Vozovima i kamionima ni blizu ne možete da prevezete koliko možete baržom”, rekao je ministar poljoprivrede.

PROČITAJTE I...  Kakav je prinos kukuruza i da li su ratari zadovoljni cenom?

Izvor: Bizlife

Prethodni tekstZaštita zasada višnje nakon berbe
Sledeći tekstBerba borovnice u Arilju

1 KOMENTAR

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime