Zaštita zasada višnje pred berbu: Kako suzbiti prouzrokovača truleži plodova i trešnjinu muvu na vreme?

0
977
zastita i ishrana visnje pred branje

Smene perioda sa nešto višim temperaturama i padavina stvaraju povoljne uslove za razvoj različitih prouzrokovača bolesti u zasadima višnje. Posebnu opasnost u zasadima višnje pred berbu predstavljaju gljive iz roda Monilinia koje u ovoj fazi, ali i kasnije tokom berbe, mogu prouzrokovati trulež plodova.

Spyrale Adama 1120x1080

Takođe, u ovoj fazi je neophodno pristupiti i suzbijanju trešnjine muve!

Za zaštitu zasada višnje pred berbu stručni tim kompanije GALENIKA – FITOFARMACIJA preporučuje primenu efikasne kombinacije preparata:

LIBRETO 1120x180

FLUX u koncentraciji 0,1%
+
POLUX u koncentraciji 0,07%

Zbog promenljivih meteoroloških uslova i velike količine padavina u kratkom periodu, preporučujemo da se osim zaštite zasada višnje primeni i đubrivo FERTIGAL SILIKA u količini primene 2 – 3 l/ha

FERTIGAL SILIKA:

  • Utiče na ujednačenu obojenost i čvrstoću plodova
  • Utiče na poboljšanje skladišnih osobina plodova
  • Kada je visok infekcioni potencijal i povoljni uslovi za razvoj bolesti preporučuje se primena preparata Fertigal Silika uz fungicide, čime se postiže efikasnija i dugotrajnija zaštita.

Navedene preparate potražite u poljoprivrednim apotekama. Pre upotrebe preparata obavezno je pročitati uputstvo i ponašati se u skladu sa preporukama.

PROČITAJTE I...  Sigurna zaštita maline OD SIVE TRULEŽI - od cvetanja pa do berbe maline!
Prethodni tekstZaštita vinove loze u fazi precvetavanja: Kako da suzbijete prouzrokovače plamenjače i pepelnice vinove loze?
Sledeći tekstPovratak mladih na selo i problemi u ratarskoj proizvodnji u Mošorinu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime