Agro model primenljiv i kod nas

0
211
holandija polja
Foto: Holandija - polja, snimak iz vazduha / Pixabay.com

Holandija kao jedna od najrazvijenijih poljoprivrednih zemalja u svetu, mogla bi u mnogo čemu da nam posluži kao model i uzor. Često se o ovoj „zemlji u rupi“, koju su generacije otimale i štitile od mora, govori kao o zemlji čiju razvijenost još uvek ne možemo da pojmimo. Zemlja lala i cveća, pretvorena je u jednu veliku baštu Evrope po čijim prostranim i zelenim pašnjacima krave slobodno šetaju i daju visoku mlečnost o kakvoj naš seljak može samo da sanja.

Adama Maganic 1120x180

Znanje i udruživanje

Osim cveća u Holadniji se sa podjednakim uspehom gaji krompir i prave sirevi. Sami Holanđani ne kriju činjenicu da sve što se kod njih može videti na njivama, pašnjacima i farmama bazirano je na dugogodišnjem radu prethodnih generacija koje su uložile mnogo truda i novca.

Prevashodno, celokupan uspeh počiva na znanju i neizostavnom zadrugarstvu, bez koga nije moguće ništa da se uradi. Holandski farmeri su oduvek bili školovani, pa zato danas koriste najnovije tehnologije u poljoprivredi.

MPS baneri II

Jedan holandski seljak, u proseku, proizvede hrane za oko 200 potrošača, i što je najzanimljivije, svi oni pripadaju nekoj zadruzi. Nije država jedina zaslužna za napredak poljoprivrede. Pre bi se moglo reći da su sami Holanđani birali i kreirali vlast koja usmerava i pomaže nastojanje holandskih seljaka da što više izvuku iz zemlje koja pliva u vodi i da je otmu od iste.

PROČITAJTE I...  Holandski farmeri se ne šale: Blokiraju auto-puteve stajnjakom, podmeću požare (VIDEO)

Svaka zemlja,a pogotovo Srbija, koja se trudi  da unapredi i razvije svoju poljoprivredu, kako bi seljaci postali školovani i bogati, treba da ima ispred sebe ovakav jedan model, koji bi poslužio za uzor.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Primer Holandije vidljiv i u drugim zemljama

Ovakav primer može još da se vidi i u drugim razvijenim agrarnim zemljama poput Nemačke, Italije ili Danske. U svakoj zemlji sa razvijenom poljoprivredom seljaci su u školi učili kako se radi, da bi se potom ujedinili kada nešto kupuju, prodaju ili zajednički dogovaraju o visini cena i plasmanu. Seljaci u ovim zemljama su postali važan faktor i snaga koju država uvažava i prihvata kada sa njima dogovara o daljem razvoju i strategiji (koje kod nas još uvek nema).

U Srbiji je slika ipak nešto drugačija. Mnogi poljoprivrednici i dalje sede skrštenih ruku i čekaju da vlast potpiše povoljne i rentabilne cene i otkupi viškove ili odobri povoljne zajmove. Malo ko pominje šta sam namerava da učini za svoj napredak i boljitak. Niko ne govori o znanju i obnovi zadruga u selima. I dok tako razmišljaju i čekaju da država nešto učini, vreme prolazi, a Holadnija, Italija, Nemačka, i druge razvijene i bogate zemlje za nas ostaju daleka i nedosanjana ideja koju bi smo mogli mi sami da sprovedemo u delo. Možda.

Duplex PRO banner 1120x180 Galenika

Preuzimanje teksta je dozvoljeno, samo uz navođenje našeg portala kao linkovanog izvora.

Prethodni tekstŠumadijski sajam poljoprivrede od 8. do 11. septembra
Sledeći tekstOvi proizvodi su obuhvaćeni sporazumom o prehrambenoj bezbednosti Otvoreni Balkan

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime