Polje praziluka KAO SA DRUGE PLANETE – Manja upotreba pesticida 50 posto

0
1428
projekat Grow savremene tehnologije poljoprivreda
Foto: © Daan Roosegaarde/Press Release

U poslednjih nekoliko desetina godina realizacija inovacija u oblasti poljoprivrede donela je Holandiji status agro giganta na svetskoj sceni. Jedna od novijih je projekat Grow. Sproveden na polju praziluka od 20.000 m² zapanjio je čitav svet.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Tajna uspeha Holandije je umrežavanje različitih aktera za ostvarenje određenih ciljeva, kao što su nauka, privatni i javni sektor, ali i umetnici i inovatori. Ova saradnja je izrodila projekat Grow, holandskog umetnika i inovatora Daana Roosegaardea.

Inspirisan naučnim istraživanjima fotobioloških tehnologija, u saradnji sa Univerzitetom Vageningen i holadskom Rabobankom, napravljen je „svetlosti recept“ za bolji rast i otpornost biljaka sa ciljem ostvarenja stabilnijih prinosa.

Magnetic 1120x185px

Na polju praziluka od 20.000 m² upotrebljene su LED diode koje se obično koriste u plastenicima. Cilj je bio da se pokaže da mogu da se koriste i na otvorenom polju.

LED svetla na solarni pogon, sa određenim kombinacijama plave, crvene i ultraljubičaste (UV) svetlosti povećavaju količinu svetlosti koje biljke inače primaju tokom dana. Ultraljubičasto svetlo aktivira odbrambeni sistem biljaka i deluje na sve useve, čime se smanjuje upotreba pesticida do 50 odsto.

ExelGrow Adama 1120x180

Osim praktične koristi, ova inovacija je donela neverovatan vizuelni doživljaj. Obavezno pogledajte video, jer vas sigurno neće ostaviti ravnodušnim. Dočekaće vas blistav noćni pejzaž kao iz snova i lepota igre svetlosti koja pomaže biljkama. Prosvetljenje tokom ovih mračnih vremena koje daje novo značenje reči „poljoprivreda“.

PROČITAJTE I...  Robot skupljač izazvao oduševljenje

Prethodni tekstOrganska proizvodnja u Radičeviću: Naučite iz iskustva drugih
Sledeći tekstStig: Ako ne stigne obećana urea slede protesti

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime