Ovi proizvodi su obuhvaćeni sporazumom o prehrambenoj bezbednosti Otvoreni Balkan

0
31
povrce
Foto: Pixabay.com

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede Severne Makedonije Ljupčo Nikolovski i ministarka poljoprivrede Albanije Frida Krifka potpisali su Sporazum o mehanizmima prehrambene sigurnosti na Zapadnom Balkanu u petak, 2. septembra. U aneksu sporazuma, koji je potpisan na samitu u okviru inicijative Otvoreni Balkan, navedena je lista proizvoda koja je obuhvaćena njime.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Na listi osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz aneksa nalaze se: kukuruz, pšenica i spelta, pšenično i speltino brašno, proizvodi od mleka, beli šećer u čvrstom obliku, suncokretovo ulje, ulje semena suncokreta, testenina i to kuvana, nekuvana ili punjena, žitarice, griz i premaz za pelete, voće (sveže i zamrznuto), povrće (sveže i zamrznuto), te proizvodi od mesa, prenosi RTS.

Podsetimo, svrha sporazuma je da članice inicijative „Otvoreni Balkan“ jedne drugima pomognu u slučaju prekida lanaca snabdevanja usled posledica globalne krize, kada se neka od zemalja suočava sa nedostatkom u snabdevanju domaćeg tržišta osnovnim poljoprivredno-prehrambenim proizvodima.

Adama Sultan 1120x180

Prioritet u međusobnoj razmeni osnovnih životnih namirnica

Lideri inicijative Otvoreni Balkan usaglasili su se da će zemlje imati prioritet u međusobnoj razmeni osnovnih životnih namirnica kao i da neće biti reeksporta hrane na treća tržišta.

PROČITAJTE I...  Vlada zamrzla cene brašna, ulja, šećera... Prekršiocima slede ozbiljne kazne

U roku od mesec dana od dana stupanja sporazuma na snagu biće formirana zajednička radna grupa u cilju nadgledanja sporazuma, a predlagaće pobošljanja, otkivati i sprečavati moguću zloupotrebu.

galenika psenica LG 1120x185px

Sve tri zemlje su se saglasile da će njihovi nadležni organi raditi na mapiranju svojih skladišnih kapaciteta za osnovne poljoprivredne-prehrambene proizvode i razmeniti spiskove kapaciteta za skladištenje žitarica, što bi trebalo da se uradi u roku od 90 dana od stupana na snagu sporazuma, prenosi RTS.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na konferenciji za novinare rekao da Otvoreni Balkan već daje konkretne rezultate i da je povećana trgovinska razmena sa svim zemljama od 12,5 do 29 odsto.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Zemlje se obavezuju da će raditi na dodatnom unapređenju u međusobnoj trgovini kako bi dodatno obezbedile osnovne poljoprivredno-prehrambene proizvode tokom kriznih situacija te da će njihovi nadležni organi zajedno raditi na izradi IOB plana puta/ akcionog plana za prehrambenu sigurnost 2030.

Taj dokument će se baviti pitanjima bezbednosti hrane na Zapadnom Balkanu, a posebno u inicijativi Otvoreni Balkan, kao što je identifikacija rizika i izazova za prehrambenu sigurnost, fokusirajući se na inicijative za rešavanje efekata klimatskih promena, digitalizacija i inovacije u prehrambenoj industriji i održivost u proizvodnji hrane širom regiona i poljoprivredno-prehrambenog lanca vrednosti, prenosi RTS.

PROČITAJTE I...  Suncokretovo ulje 5 evra u Nemačkoj: Zbog nestašice i visoke cene počele krađe

Sporazum će biti na snazi pet godina, nakon čega se automatski produžava za naredne jednogodišnje periode.

Izvor: Ekapija / RTS

Prethodni tekstAgro model primenljiv i kod nas
Sledeći tekstUzgoj PČELA i proizvodnja meda MLADOG poljoprivrednika

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime