Ovi proizvodi su obuhvaćeni sporazumom o prehrambenoj bezbednosti Otvoreni Balkan

0
36
povrce
Foto: Pixabay.com

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede Severne Makedonije Ljupčo Nikolovski i ministarka poljoprivrede Albanije Frida Krifka potpisali su Sporazum o mehanizmima prehrambene sigurnosti na Zapadnom Balkanu u petak, 2. septembra. U aneksu sporazuma, koji je potpisan na samitu u okviru inicijative Otvoreni Balkan, navedena je lista proizvoda koja je obuhvaćena njime.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Na listi osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz aneksa nalaze se: kukuruz, pšenica i spelta, pšenično i speltino brašno, proizvodi od mleka, beli šećer u čvrstom obliku, suncokretovo ulje, ulje semena suncokreta, testenina i to kuvana, nekuvana ili punjena, žitarice, griz i premaz za pelete, voće (sveže i zamrznuto), povrće (sveže i zamrznuto), te proizvodi od mesa, prenosi RTS.

Podsetimo, svrha sporazuma je da članice inicijative „Otvoreni Balkan“ jedne drugima pomognu u slučaju prekida lanaca snabdevanja usled posledica globalne krize, kada se neka od zemalja suočava sa nedostatkom u snabdevanju domaćeg tržišta osnovnim poljoprivredno-prehrambenim proizvodima.

Adama Sultan 1120x180

Prioritet u međusobnoj razmeni osnovnih životnih namirnica

Lideri inicijative Otvoreni Balkan usaglasili su se da će zemlje imati prioritet u međusobnoj razmeni osnovnih životnih namirnica kao i da neće biti reeksporta hrane na treća tržišta.

PROČITAJTE I...  Poljoprivrednici neće voditi knjige

U roku od mesec dana od dana stupanja sporazuma na snagu biće formirana zajednička radna grupa u cilju nadgledanja sporazuma, a predlagaće pobošljanja, otkivati i sprečavati moguću zloupotrebu.

pylon galenika jan 023

Sve tri zemlje su se saglasile da će njihovi nadležni organi raditi na mapiranju svojih skladišnih kapaciteta za osnovne poljoprivredne-prehrambene proizvode i razmeniti spiskove kapaciteta za skladištenje žitarica, što bi trebalo da se uradi u roku od 90 dana od stupana na snagu sporazuma, prenosi RTS.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na konferenciji za novinare rekao da Otvoreni Balkan već daje konkretne rezultate i da je povećana trgovinska razmena sa svim zemljama od 12,5 do 29 odsto.

KWS banner 728x90

Zemlje se obavezuju da će raditi na dodatnom unapređenju u međusobnoj trgovini kako bi dodatno obezbedile osnovne poljoprivredno-prehrambene proizvode tokom kriznih situacija te da će njihovi nadležni organi zajedno raditi na izradi IOB plana puta/ akcionog plana za prehrambenu sigurnost 2030.

Taj dokument će se baviti pitanjima bezbednosti hrane na Zapadnom Balkanu, a posebno u inicijativi Otvoreni Balkan, kao što je identifikacija rizika i izazova za prehrambenu sigurnost, fokusirajući se na inicijative za rešavanje efekata klimatskih promena, digitalizacija i inovacije u prehrambenoj industriji i održivost u proizvodnji hrane širom regiona i poljoprivredno-prehrambenog lanca vrednosti, prenosi RTS.

PROČITAJTE I...  Poljoprivrednici otvorili zajednički market za prodaju svojih proizvoda

Sporazum će biti na snazi pet godina, nakon čega se automatski produžava za naredne jednogodišnje periode.

Izvor: Ekapija / RTS

Prethodni tekstAgro model primenljiv i kod nas
Sledeći tekstUzgoj PČELA i proizvodnja meda MLADOG poljoprivrednika

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime