Holandska policija pucala na farmere koji protestuju

0
748
protest holandija
Foto: Pixabay/ FrankMagdelyns

Holandija je u haosu zbog protesta poljoprivrednika koji su pobesneli zbog vladinih planova, a čak je i policija pucala na farmere.

Adama Asorbital 1120x180

Holandska policija je u utorak uveče u severnoj Holandiji pucala na farmere koji su vozili traktore i protestvovali zbog planova za smanjenje emisije azota. Kako je njihova policija saopštila, reagovali su na „preteću situaciju“ kada su farmeri hteli da prođu blokadu da bi izašli na auto-put u provicniji Frizija i tom prilikom počeli da zabijaju traktore u policijska vozila. Fizijska policija je navela u saopštenju da su pogodili traktor i da niko nije povređen. Tri lica su uhapšena. Interni istražitelj holandske vlade rekao je da će ispitati događaje s obzirom na to da je policija koristila vatreno oružje.

Zašto farmeri protestuju

Holandski farmeri protestuju zbog vladinih planova za smanjenje emisije azot-oksida i amonijaka koje proizvodi stoka (i do 70 odsto u nekim oblastima), do 2030. godine.

Galenika Talisman Skaut 1120x85

Kako se navodi, emisije azotnog oksida i amonijaka koje proizvodi stoka (u urinu i izmetu) moraju da se smanje u blizini prirodnih područja koja su deo mreže zaštićenih staništa za ugrožene biljke i divlje životinje koje se protežu širom 27 zemalja Evropske unije. Farmeri se upozoravaju da moraju da se prilagode ili da se suoče sa mogućim zatvaranjem svojih farmi.

PROČITAJTE I...  Jedina farma krava u selu Kolut

„Iskrena poruka je da ne mogu svi farmeri da nastave svoj posao, a oni koji to rade verovatno će morati da se bave poljoprivredom na drugačiji način“, saopštila je holandska vlada ovog meseca.

1120x180px

Naime, Holandija je poznata po intezivnoj poljoprivrednoj proizvodnji i držanju velikog broja stoke na malim površinama. Farmeri su na planove vlade i upozorenja, odgovorili protestima, blokiranjem supermarketa, puteva i distributivnih centara. Oni navode da su nepravedno optuženi kao zagađivači, a da druge industrije, poput avijacije, građevinarstva, takođe doprinose emisijama, ali imaju manje stroga pravila.

Oni takođe kažu da im vlada ne daje jasnu sliku njihove budućnosti usled predloženih reformi. Holandski farmeri tvrde da druge zemlje EU ne suzbijaju poljoprivrednu industriju tako oštro kao Holandija.

Adama Soratel 1120x1080

Izvor: Novosti

Prethodni tekstJedini vinogradar u svom selu: Od laika do višestruko nagrađivanog vinara
Sledeći tekstListovi paradajza se SUŠE? Ovo su razlozi

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime