Eskalonija – grm izuzetne lepote

0
76
eskalonija
Foto: Escallonia macrantha / Wikipedia.org, Autor: A. Barra - Own work, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2893231

Eskalonija je višegodišnji zimzeleni grm sa kožastim listovima, tamno zelene boje koji prave savršen kotrast belim, ružičastim ili crvenim cvetovima. Cveta mesecima, a može da se posadi kao niska ograda, u saksiji, pa čak se koristi i za bonsai.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Eskalonija je poreklom iz Južne Amerike. Nije zahtevna po pitanju zemljišta i veoma je otporna. Iako joj najviše odgovara mediteranska klima odlično podnosi niske temperature (do minus pet stepeni Celizijusovih).

Predivno izgleda kao niska ograda, a može da se gaji kao grm i kao stablo. Ukoliko se gaji napolju može da poraste i do 2 metra visine.

Adama Sultan 1120x180

Uslovi za uzgoj

Eskalonija ima umereno snažan rast. Poslednjih godina predstavljene su sorte sa zlatnim listovima koje, iako izgledaju impresivnije, sporije rastu i nešto su manje otporne, odnosno zahtevaju zaštićenije mesto.

Eskalonija je omiljena biljka leptira i pčela. Zahteva dosta sunca i dobro drenirano zemljište. Može da se sadi u jesen ili u proleće posle poslednjeg mraza.

galenika pylon 1120x85

Nega eskalonije

Što se tiče nege, tokom sušnih perioda potrebno je da se temeljno zaliva dva puta nedeljno. Nema potrebe da se redovnim orezivanjem, osim ako se gaji kao živa ograda. Tada mora da se oreže nakon cvetanja, kada se, istovremeno, pravi i oblik žive ograde.

PROČITAJTE I...  Lovor višnja: Idealna biljka za živu ogradu, ali opasna za ljubimce i decu

U rano proleće, jednom godišnje, može da se primeni opšte sporotapajuće zrnasto đubrivo. Što se tiče bolesti i štetočina veoma je otporna na većinu, ali može da oboli od gljivičnih bolesti, posebno u regijama sa hladnim i vlažnim zimama.

Postoji oko 50 kultivara sa cvetovima različitih boja, a najčešće vrste su:

  • Escallonia marantha rubra – crveno-ružičasti cvet,
  • Escallonia ‘Iveyi’-beli cvet,
  • Escallonia ‘Dart’s Rosyred’-roze cvet.

Za živu ogradu mogu da se iskombinuju sve tri vrste i tada se dobija pravo bogatstvo boja i melem za oči.

Prethodni tekstZimsko suzbijanje varoe u pčelinjim zajednicama oksalnom kiselinom
Sledeći tekstPK Zlatibor povećao otkupnu cenu mleka

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime