Zimsko suzbijanje varoe u pčelinjim zajednicama oksalnom kiselinom

0
73
Agrosaveti - Uzgoj pčela u selu Gornja Kamenica 04

Kada je reč o zaštiti pčela jedan od najbitnijih tretmana je od varoe u kasnu jesen ili zimu. Tada je tretman najefikasniji, a evo i kako se sprovodi.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Bolesti pčela su stalna pretnja društvima. Za suzbijanje varoe se može koristiti Amitraz, Apital, a preporuke struke je oksalna kiselina iz nekoliko razloga:
1. Jeftinija je,
2. Ako se pravilno koristi skoro je bezopasna za pčele i pčelare,
3. Ne ostavlja rezidue u vosku i medu,
4. Brzo i lako se priprema i primenjuje.

Oksalna kiselina se koristi za kontrolu varoe u pčelinjim zajednicama bez legla u kasnu jesen ili zimu kada je spoljna temperatura iznad tačke mržnjenja.

Adama Sultan 1120x180

Tretman oksalnom kiselinom

Oksalna kiselina ubija varou i do 99 odsto, ako se primenjuje pravilno i u pravo vreme. Primenjuje se jednog godišnje, pred zimu, kada nema leglo i kada su paraziti na pčelama.

Preporuka struke je primena na temperaturama iznad tačke mržnjenja (+5°C) jer niske temperature mogu usloviti prehlađivanje ili čak smrzavanje pčela tretiranih rastvorom oksalne kiseline (Nanetti, 1999; Stanimirović i Dobrić, 2002; Stanimirović i sar, 2003c).

galenika pylon 1120x85

Nakapavanje oksalne kiseline

Oksalna kiselina se uglavnom koristi u vidu rastvora sa šećernim sirupom, preporučiva koncetracija je 2-3%. U pripremljen sirup jednog litra odnosa 1:1 (6 dl destilovane vode + 600 gr šećera) doda se 35 gr dihidrata oksalne kiseline.

PROČITAJTE I...  Pčelarska sezona u Despotovcu

U kristalnom dihidrantnom obliku samo je 71,4% čista kiselina a ostalo je voda, tako da 35 gr dihidrata oksalne kiseline pomešano sa jednim litrom šećernog sirupa daje koncetraciju od oko 2,5% kiseline.

Koristi se špric zapremine 150 ml. Količina rastvora po društvu 30 ml za mala, 40 ml za društvo srednje veličine i 50 ml za veliko društvo. Preparat se nakapava po 5 – 6 ml na svakoj zaposednutoj ulici (prostor između dva rama).

Najčešće greške

Upotreba rastvora veće koncentraciji i veće doze po ulici pčela je najčešća greška. Srednje ulice imaju više pčela a krajnje mnogo manje, pa oksalnu kiselinu treba nakapati tako da srednje ulice dobiju više od 5ml rastvora, a bočne manje u zavisnosti od njihove brojnosti.

Tokom pripreme oksalne kiseline i tretiranja pčela, pčelar mora nositi zaštitnu opremu (zaštitne rukavice, masku…)

Oksalna kiselina skraćuje život pčelama, veoma slaba društva ne trebamo tretirati i jednu generaciju pčela tretirati samo jednom. Oksalna kiselina ima i negativan uticaj na odgajivanje i kvalitet matica.

PROČITAJTE I...  Pčele nam umiru, zbog zatvaranja pčelara

Reference: dipl. Inž poljoprivrede, stočarstvo Srđan Zafirović, PSSS Vranje,  Tretiranje Varoe, prof.dr Zoran Stanimirović,, dr Jevrosima Stevanović, Katedra za biologiju, Fakultet veterinarske medicine

Prethodni tekstZašto kasne Agro kartice za jeftinije gorivo
Sledeći tekstEskalonija – grm izuzetne lepote

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime