SREBRNI VODOPAD: Zapanjujuća padajuća puzavica

0
6298
srebrni vodopad dihondra
Foto: Por Photo by and (c)2006 Derek Ramsey (Ram-Man). Location credit to the Chanticleer Garden. - Fotografía propia, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1190730

Srebrni vodopad ili Dihondra je puzavica koju ne možete da ne zapazite. Listovi su srcolikog oblika, srebrne boje, a duge viseće grane mogu da se pruže do dva metra praveći predivne slapove srebrne boje.

Adama Maganic 1120x180

Srebrni vodopad (dihondra) je prava revolucija među lisnodekorativnim puzavicama. Raste do 2 metra na suncu praveći predivne slapove. Najčešće se sadi u velike saksije i viseće korpe, a odlično se uklapa sa drugim cvećem. Dobro podnosi sušu, ali ne i mraz.

Važno je napomenuti da postoji i dihondra sa zelenim, nešto krupnijim listovima. Za razliku od nje, srebrni vodopad ima sitnije listove, srebrnkaste boje.

Paradajz 1120x180
srebrni vodopad dihondra 1
Foto: Por Photo by and (c)2006 Derek Ramsey (Ram-Man). Location credit to the Chanticleer Garden. – Fotografía propia, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1190730

Može da se gaji iz semena, ali proces dugo traje. Zato je preporuka da se kupe već gotove mlade sadnice u rasadniku. Reč je o višegodišnjoj biljci koja voli osunčana mesta, mada se može gajiti i na polusenovitim lokacijama. Takođe, važno je znati da ne podnosi mraz, te se mora čuvati u zatvorenom tokom zime.

Što se tiče nege, nije uopšte komplikovana. Bitno je da saksija ima dobru drenažu, jer srebni vodopad ne voli „mokre noge“, odnosno stajaću vodu i prekomernu vlagu u zemljištu. Takođe, ne voli ni da joj se presuši zemlja. Dakle, zalivanje se obavlja redovno i umereno, kada se zemlja prosuši. Takođe, treba da se s vremena na vreme nahrani mineralnim đubrivom za ukrasne biljke.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

U jesen, pre nego što se biljka unese u zatvoren prostor, neophodno je da se odrežu sve grane za 10 cm. Na ovaj način će se stimulisati bujniji prolećni rast.

PROČITAJTE I...  Cvetne puzavice koje brzo rastu za veću privatnost u dvorištu ili na terasi
Prethodni tekstPet vrednih poklona za posetioce Poljoprivrednog sajma u Novom Sadu
Sledeći tekstUigran sistem prevare: Kako privrednici kradu ogromne količine robe iz robnih rezervi

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime