Uigran sistem prevare: Kako privrednici kradu ogromne količine robe iz robnih rezervi

0
1096
kukuruz silos
Foto: Pixabay

Akcija otkrivanja i hapšenja privrednika koji su otuđili robu iz robnih rezervi i preprodavali je po ogromnim cenama nastavlja se, a trajaće sve dok se svako skladište ne proveri najavljuje državni vrh.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

U poslednjim akcijama policije, u  predmetu kontrole skladištara koji lageruju robu Republičkih robnih rezervi, otrkivene su nove pronevere. Uhapšena su još četiri lica koja su otuđila velike količine merkantilne pšenice, kukuruza i brašna i za ogroman novac oštetili robne rezerve.

Postavlja se pitanje kako je moguće da ogromne količine robe budu otuđene iz robnih rezervi. Kako objašnjava agroekonomista Milan Prostran za Alo, u vreme Jugoslavije to se nije dešavalo, jer su se robne rezerve držale isključivo u državnim objektima. Međutim, država sada nešto drži u svojim skladištima, a nešto u privatnim.

Magnetic 1120x185px

Kako dalje navodi Prostran, ta skladišta moraju da budu licencirana, a država trenutno ima ugovor sa 100 skladišta. Po Zakonu o robnim rezervama dvaput godišnje se obavlja kontrola. S obzirom na nestabilno stanje na tržištu moglo se pretpostaviti da će zbog enormno visokih cena pšenice, kukuruza, sirovog ulja ljudi biti skloni zloupotrebi situacije.

PROČITAJTE I...  Suzbijanje bolesti, korova i insekata u usevu pšenice i ječma

Dobro uigran sistem prevare

Ovo nije prvi put da se dešavaju ogromne pronevere robe robnih rezervi.  2013. godine je kontrolisano 77 silosa, da bi se otkrilo da 18 uopšte nije imalo pšenicu i kukuruz. Šteta koja je napravljena je procenjena na 20 miliona evra, odnosno, nedostajalo je 50.000 tona pšenice i 30.000 tona kukuruza.

ExelGrow Adama 1120x180

Nadležni su tada objavili da je sistem prevara dobro uigran, a tadašnji ministar trgovine Rasim Ljajić ukazao je na metodu duplog dna, piše Alo. Naime, u vertikalnim skladištima se pravi duplo dno, za koje je teško utvrditi da li postoji ili ne. Prema njegovim rečima, drugi sistem prevare bilo je međusobno pozajmljivanje.

„Kada se čuje da kontrola dolazi kod mene, ja od vas pozajmim žito. Onda ja vama to vratim kada je kontrola kod vas. Neki su čak skidali merdevine sa skladišta da kontrolor ne bi mogao da vidi ima li žita“, objasnio je tada Ljajić.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Po zakonu, skladištari moraju da nadoknade robu, a pitanje je kako će to uraditi kada su u zatvoru.

PROČITAJTE I...  Ratari treba da znaju za N-min metodu: Smanjuje troškove i povećava prinose

Izvor: Alo

Duplex pro galenika 1120x85px repa bez psenice
Prethodni tekstSREBRNI VODOPAD: Zapanjujuća padajuća puzavica
Sledeći tekstSavremeni zasad jabuke: Procenat plodova prve klase preko 85 odsto

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime