Cvetne puzavice koje brzo rastu za veću privatnost u dvorištu ili na terasi

0
240
puzavice balkon
Foto: Pexels

Ako vam je potreban prirodni zaklon, ukras za neugledan zid, zaštita na balonku ili odmor za oči i hrana za dušu ove puzavice mogu biti pravi izbor.

Adama Sultan 1120x180

Dragoljub

Omiljeni cvet baštovana je dragljub. Njegove vreže se brzo šire, a odabirom visokog dragoljuba, ne samo da ćete dobiti puzavicu koja može da poraste do tri metra, već ćete dobiti predivan prizor mešavine zelene boje listova i predivnih mirisnih žutih i narandžastih cvetova.

dragoljub
Foto: Pixabay

Dragoljub se može uspešno uzgajati i u saksijama, a možete da postavite rešetku kao oslonac. Ukoliko se tokom zime čuva u dovoljno toplim i svetlim prostorijama, ponaša se kao trajnica,

LG psenica Galenika 2023 1120x180px

Ova biljka nije mnogo zahtevna; potrebna joj je sunčana pozicija i zalivanje u skladu sa temperaturama, ništa preterano. Cveta od jula do oktobra. U pitanju je jednogodišnja biljka, nije trajnica.

Crnooka Suzana

Još jedna predivna puzavica je crnooka Suzana (Rudbeckia) koja je dobila ime po svom karakterističnom cvetu koji ima „crno oko“ u sredini. I sa ovom puzavicom dobićete predivan doživaj za oko. Cvetovi su narandžaste boje, a mogu biti i beli ili žuti. Može da poraste do dva metra i to neverovatnom brzinom.

BioPlug 728x90px
crnooka suzana
Foto: Wikipedia.org

Obično se sadi na balkonima kao „živa zavesa“. Predivno izgleda u saksijama, a drvene štapove možete da postavite kao konstrukciju za šator i da biljku usmerite na njih. Takođe, odlično izgleda u visećim saksijama kada se spušta niz njih.
Traži toplo, osunčano mesto bez vetra. Potrebno je redovno zalivanje i prihrana jednom nedeljno.

PROČITAJTE I...  April je pravo vreme za sadnju i setvu ovog povrća i cveća
Prethodni tekstUzgoj GAVEZA: Moćan lek za ljude, vrhunska prihrana za biljke
Sledeći tekstSvaka treća kuća u Laliću prazna – Kako zadržati mlade u selu?

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime