Dan polja KWS precizne poljoprivrede

0
1313
Agrosaveti - KWS Dan polja 06

Tradicionalno i ove godine organizovan je KWS Dan polja na demo polju Poljoprivredne stručne službe Pančevo. Osim predstavljanja ogleda i novih hibrida, povod za okupljanje je i obeležavanje 15 godina poslovanja KWS-a u Srbiji.

Agrosaveti - KWS Dan polja 04

I ovogodišnji Dan polja okupio je veliki broj poljoprivrednika koji su imali priliku da obiđu parcele pod KWS hibridima kukuruza, suncokreta i sirka. Kada govorimo o kukuruzu koji je trenutno i najaktuelnija ratarska kultura, ono što izdvaja ove hibride jeste njihova adaptibilnost što svakako obezbeđuje svim korisnicima sigurnost kada je prinos u pitanju. Pre svega, tu je grupa hibrida koja veoma dobro podnosi sušu, kaže dr Zdravko Hojka iz kompanije KWS.

Grupa hibrida ClimaControl3

„Spomenuo bih grupu ClimaControl3, to su hibridi koji imaju izraženu tolerantnost prema suši i visokim temperaturama. To su hibridi Kolumbaris i Kerbanis. Testirani su više godina i jednostavno u stresnijim uslovima, postižu bolje rezultate.“

Agrosaveti - KWS Dan polja 03

Osim hibrida koji dobro podnose sušu, istaknuti su i hibridi namenjeni intenzivnijim agrotehničkim merama, a nalaze se u grupi Zrno Plus.

„To su rani i srednje rani hibridi, grupa 300 i 400, koji su namenjeni za kombajniranje u zrno. Imaju nisku vlagu, veoma visok prinos. Tu spadaju Kamparis, Konfites, Kapitolis i Balasco.“

Agrosaveti - KWS Dan polja 02

A osim hibrida kukuruza, predstavljeni su i hibridi sirka, kako silažnog, tako i sirka za zrno. Kompanija KWS je na globalnom nivou pokrenula i selekcioni program suncokreta, te su predstavljena i dva nova hibrida: Sintru i Konfidens.

PROČITAJTE I...  Loša godina za ratare braničevskog okruga

Agrosaveti - KWS Dan polja 01

Dronovi u službi poljoprivrednika

A na ovogodišnjem Danu polja veliku pažnju privuklo je i predstavljanje projekta digitalnih inovacija za optimizaciju polja, tačnije korišćenje dronova i moderne tehnologije u sprovođenju precizne poljoprivrede. Projekat je sproveden uz pomoć firme Agremo, na teritoriji Srbije i Rumunije, nadgledano je 8000 hektara. A evo i zašto je važna precizna poljoprivreda?

„I dan danas, poljoprivrednici širom sveta rade stvari odokativno, nagađaju, jer nemaju precizne podatke. Na taj način ne mogu da predvide problem i adekvatno ga reše. Ono što im mi omogućavamo jeste snimanje useva dronovima, sakupljanje preciznih podataka, čijom analizom mogu blagovremeno da reaguju i da uštede i da obezbede maksimalne prinose,“ kaže Jovan Barušić iz firme Agremo.

Agrosaveti - KWS Dan polja 05

A to znači da pomoću dronova možete dobiti precizne podatke o npr. sklopu biljaka, proceni prinosa, blagovremenijem i efikasnijem suzbijanju korova, adekvatnijem đubrenju, a sve to doprinosi racionalnijim troškovima i većoj zaradi.

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstFarma virtemberg ovaca u Sanadu
Sledeći tekstArapske firme druge po broju hektara u Srbiji?

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime