Dan polja KWS precizne poljoprivrede

0
218
Agrosaveti - KWS Dan polja 06

Tradicionalno i ove godine organizovan je KWS Dan polja na demo polju Poljoprivredne stručne službe Pančevo. Osim predstavljanja ogleda i novih hibrida, povod za okupljanje je i obeležavanje 15 godina poslovanja KWS-a u Srbiji.

Agrosaveti - KWS Dan polja 04

I ovogodišnji Dan polja okupio je veliki broj poljoprivrednika koji su imali priliku da obiđu parcele pod KWS hibridima kukuruza, suncokreta i sirka. Kada govorimo o kukuruzu koji je trenutno i najaktuelnija ratarska kultura, ono što izdvaja ove hibride jeste njihova adaptibilnost što svakako obezbeđuje svim korisnicima sigurnost kada je prinos u pitanju. Pre svega, tu je grupa hibrida koja veoma dobro podnosi sušu, kaže dr Zdravko Hojka iz kompanije KWS.

Adama - Katalog - 1038x172-katalog-2019

Grupa hibrida ClimaControl3

„Spomenuo bih grupu ClimaControl3, to su hibridi koji imaju izraženu tolerantnost prema suši i visokim temperaturama. To su hibridi Kolumbaris i Kerbanis. Testirani su više godina i jednostavno u stresnijim uslovima, postižu bolje rezultate.“

Agrosaveti - KWS Dan polja 03

Osim hibrida koji dobro podnose sušu, istaknuti su i hibridi namenjeni intenzivnijim agrotehničkim merama, a nalaze se u grupi Zrno Plus.

„To su rani i srednje rani hibridi, grupa 300 i 400, koji su namenjeni za kombajniranje u zrno. Imaju nisku vlagu, veoma visok prinos. Tu spadaju Kamparis, Konfites, Kapitolis i Balasco.“

Agrosaveti - KWS Dan polja 02

A osim hibrida kukuruza, predstavljeni su i hibridi sirka, kako silažnog, tako i sirka za zrno. Kompanija KWS je na globalnom nivou pokrenula i selekcioni program suncokreta, te su predstavljena i dva nova hibrida: Sintru i Konfidens.

PROČITAJTE I...  Promet roba na produktnoj berzi od 15. do 19. oktobra 2018.

Agrosaveti - KWS Dan polja 01

Dronovi u službi poljoprivrednika

A na ovogodišnjem Danu polja veliku pažnju privuklo je i predstavljanje projekta digitalnih inovacija za optimizaciju polja, tačnije korišćenje dronova i moderne tehnologije u sprovođenju precizne poljoprivrede. Projekat je sproveden uz pomoć firme Agremo, na teritoriji Srbije i Rumunije, nadgledano je 8000 hektara. A evo i zašto je važna precizna poljoprivreda?

„I dan danas, poljoprivrednici širom sveta rade stvari odokativno, nagađaju, jer nemaju precizne podatke. Na taj način ne mogu da predvide problem i adekvatno ga reše. Ono što im mi omogućavamo jeste snimanje useva dronovima, sakupljanje preciznih podataka, čijom analizom mogu blagovremeno da reaguju i da uštede i da obezbede maksimalne prinose,“ kaže Jovan Barušić iz firme Agremo.

Agrosaveti - KWS Dan polja 05

A to znači da pomoću dronova možete dobiti precizne podatke o npr. sklopu biljaka, proceni prinosa, blagovremenijem i efikasnijem suzbijanju korova, adekvatnijem đubrenju, a sve to doprinosi racionalnijim troškovima i većoj zaradi.

Opširnije pogledati u prilogu.

Dekalb-banner-UR-728x90

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime