Kontrola PLODNOSTI ZEMLJIŠTA donosi uštedu 20-30 posto

0
472
analiza plodnosti zemljista
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

Poljorivredna stručna savetodavna služba u Kragujevcu od 2004. godine radi sistematsku kontrolu plodnosti obradivog zemljišta na teritoriji šumadijskog okruga. Analize zemljišta je važna mera za smanjenje troškova i bolji prinos. Ona omogućava da poljoprivredni proizvođači na adekvatan način i sa što manjim utroškom finansijskih sredstava poboljšali strukturu i kvalitet zemljišta na obradivim površinama. Zakon o zemljištu kaže da se na svakih 5 godina mora raditi hemijska analiza zemljišta.

Adama Maganic 1120x180

Služba PSSS Kragujevac svojim radom pokriva poljoprivredno područje regiona Šumadije opštine: Kragujevac, Topola, Aranđelovac, Rača, Knić, Batočina, Lapovo. Taj prostor ima oko 180.000 ha obradivih površina, sa 120.000 ha oraničnih, oko 30.000 ha pod voćem i vinogradima, 30.000 ha livada, pašnjaka. Poljoprivrednom proizvodnjom se bavi više od 30.000 domaćinstava na prostoru 172 sela. Pored stručnog kadra Poljoprivredna stanica ima neophodne laboratorije i opremu, i to: agrohemijska laboratorija, fitopatološku kao i laboratorija za kontrolu kvaliteta semena poljoprivrednog bilja.

Analiza zemljišta i precizno đubrenje

Struka preporučuje popravku zemljišta i PH strukture za biljne kulture kojima je to neophodna mera kako bi dale bolje prinose.

Web baner Sekator Bayer 1120x180 V01

U ovom kraju, u odnosu na period od pre nekoliko decenija promenjena je setvena struktura. Značajne su površine pod tritikaleom, stočnim graškom, grahoricom i nekim drugim krmnim biljem.

PROČITAJTE I...  Reč struke: Do rentabilnije proizvodnje analizom zemlje i drugačijim oranjem

Ogromna ušteda, pre svega u finansijskom smislu se stvara prilikom preciznog đubrenja, jer se na taj način biljci daju isključivo oni mikro i makro elementi koji su joj u tom trenutku potrebni. Važno je napomenuti da je od 2018. godine laboratorija Poljoprivredne savetodavne službe u Kragujevcu dobila i zvaničnu akreditaciju. Šumadija proizvodi šljivu i drugo voće, po čemu je bila, ostala i biće prepoznatljiva van prostora Srbije.

Duplex PRO banner 1120x180 Galenika

Zvanične procene agronoma i hemičara kažu da se pravilnom analizom zemljišta može uštedeti najmanje 20-30 procenata od ukupnih ulaganja u neku biljnu proizvodnju, što u trenutku opšteg trenda rasta svih sirovina u poljoprivredi, nije zanemarljiva stavka.

Sagovornica: Jasmina Predojević Simović- rukovodilac agrohemijske laboratorije PSSS Kragujevac

BTZ 1120x180px
Prethodni tekstAžurirane liste sredstava za zaštitu i ishranu bilja u organskoj proizvodnji
Sledeći tekstOvakav uvoz hrane još nije zapamćen: Zašto Kina gomila žitarice?

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime