Rezultati ankete o analizi plodnosti zemljišta i trošenju đubriva

0
92
analiza plodnosti zemljista
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

Od količine đubriva koju unesemo u zemlju zavisi kakav ćemo imati rod i prinos. Nije redak slučaj kod nas da se đubrivo troši napamet kako u pogledu količine tako i u pogledu vrste đubriva. Još uvek nije dovoljan broj poljoprivrednika koji rade redovnu analizu zemljišta i pridržavaju se količina koje treba uneti, jer često na đubrivu štede. Poleganje pšenice nije redak slučaj kod nas, a jedan od glavnih razloga je i prevelika količina azota.

Adama Asorbital 1120x180

Uradili smo telefonsku anketu i pozvali nekoliko poljoprivrednih stručnih savetodavnih službi, u različitim krajevima Srbije, da se raspitamo koliko je u proteklom periodu, u procentima, analizirano zemljišta. Da li su zadovoljni tom statistikom i da li poljoprivrednici kupuju – troše više đubriva u skladu sa rezultatima analize?

Rezultati širom Srbije

U Šabačkom kraju od nešto više od 20.000 registrovanih domaćinstava njih preko 1.000 radi redovnu analizu, što je između 10-20 %. Dakle, 80-90% domaćinstva je ne radi. Ovde su nam rekli da se đubrivo troši manje od optimalne količine, a razlog je nedostatak novca u budžetu domaćinstva.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

U Subotici je po statističkim podacima slika najbolja. Između 35-40% poljoprivrednih gazdinstava zemlju redovno uzorkuje. Zanimljivo je da se od 2010. godine troši više đubriva, prema preporukama na osnovu dobijenih rezultata. Uglavnom se koristio MAP 20:20 ali se poslednjih godina dosta promenio koncept đubrenja. Rađen je N-min metod.  Prema rečima agronoma PSSS iz Subotice ratari troše optimalnu količinu đubriva kada je u pitanju pšenica. U ovom kraju su zadovoljni rezultatima, ali kako su nam rekli, može i bolje.

PROČITAJTE I...  Kasna žetva kukuruza na jugu Srbije

U Kraljevu od 7.000 registrovanih  gazdinstava, 10-15% radi analizu zemljišta. U ovoj službi rečeno nam je da se povećava broj onih koji rade redovnu analizu. Mada još nisu zadovoljni u potpunosti jer se i dalje na đubrivu dosta štedi i rasipa se po njivi mahom napamet.

Adama Tomigan XL 1120x180

Požarevački kraj ima nešto lošiju statistiku. Od ukupno 13.000 domaćinstava, njih oko 650 analizira zemljište, što je manje od 10%, između 7-8%. U poljoprivrednoj stručnoj službi nisu zadovoljni sa rezultatima i kažu da poljoprivrednici dosta štede na đubrivu.

U Čačku od ukupno 1.500 registrovanih gazdinstava, samo ove godine 10-15% je uradilo analizu zemljišta. Prethodnih godina se za 30%  povećao broj onih koji rade analizu.

KWS banner 728x90

Analiza zemljišta jedan je od uslova za dobijanje subvencija. Na taj način će poljoprivrednici znati sastav zemlje, prema čemu će kupovati i koristiti tačno određenu količinu đubriva. Posle urađene analize subvencijama će biti obuhvaćene samo one kulture koje najbolje uspevaju na određenom tlu. Ova mera može umnogome da pojeftini proizvodnju i poveća prinose. Rasipanje đubriva napamet znatno poskupljuje proizvodnju. Dobri rezultati i visoki prinosi u proizvodnji nisu mogući bez prethodno urađene analize zemljišta.

PROČITAJTE I...  Fuzarioza klasa, zaštita pšenice od bolesti i prihrana useva

Preuzimanje teksta je dozvoljeno samo uz navođenje našeg portala kao linkovanog izvora.

pylon galenika jan 023
Prethodni tekstAgroLife aplikacija za bolji prinos
Sledeći tekstŠta se sadi u junu od povrća

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime