Analiza zemljišta: Važna mera za smanjenje troškova i bolji prinos

0
143
zemlja
Foto: Pixabay

Analiza zemljišta kao veoma važna agrotehnička mera, prvi je korak koji pomaže da utvrdimo sastav i kvalitet zemljišta. Agrohemijska analiza zemljišta obuhvata ispitivanje kiselosti zemljišta, kalcijum-karbonata, kalijuma, fosfora, azota i humusa, kao i preporuku za upotrebu vrste i količine đubriva. Analiza zemljišta je obaveza za poljoprivrednike, kao i jedan od uslova za dobijanje subvencija.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Nije dobro đubrenje napamet, bez saveta sa stručnjacima, jer na taj način biljci dajemo ili premalo ili previše hraniva. U regionu Mačve beleži se znatan porast analiziranih uzoraka u proteklom periodu.

Posetili smo poljoprivrednu stručnu službu u Šapcu i upitali da li je ove godine primenjena bolja agrotehnika nego ranijih godina, i rekli su nam se kod ljudi polako podiže svest o značaju primene kompletne agrotehnike, jer od toga u velikoj meri zavisi i rod.

Magnetic 1120x185px

Analiza zemljišta štedi na đubrivu odmah

Slikovito objašnjeno analiza zemljišta je kao krvna slika na osnovu koje se vidi zdravstveno stanje čoveka. Analiza zemljišta je najvažnija mera koja nam pokazuje šta je tačno biljci potrebno. To otvara mogućnost da kupimo đubrivo koje je potrebno, a ne da se „baca“ novac na đubriva koja nisu neophodna. Stučnjaci ističu da upotreba mineralnog đubriva na osnovu analize znatno smanjuje troškove proizvodnje i povećava prinos.

PROČITAJTE I...  Značaj analize zemlje u Hrvatskoj

Zemljište u Mačvi je u velikoj meri kiselo, pa je melioracija veoma bitna, kako bi se struktura zemljišta popravila. Neke od mera popravljanja zemljišta su kalcifikacija, rasipanje stajnjaka po njivama, ali i neizostavna mera podrivanja koja se ogleda kroz dobre rezultate u prinosu, kvalitetu i kvantitetu. Stručnjaci iz PSSS u Šapcu preporučuju podrivanje i na boljim zemljištima.

ExelGrow Adama 1120x180

Još jedna važna agrotehnička mera bi trebalo da se primenjuje, koja ne košta gotovo ništa, a puno donosi. Zato obavezno pročitajte: Savet stručnjaka – kako sačuvati vlagu u zemljištu i povećati prinose. 

Analiza zemljišta u poljoprivrednoj savetodavnoj službi je besplatna, za sva registrovana gazdinstva. Jedna od novina je i datum za podnošenje zahteva za kontrolu plodnosti zemljišta koji će u velikoj meri poljoprivrednicima olakšati posao.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Analiza zemljišta se preporučuje na svakih pet godina.

Prethodni tekstKoliko će koštati setva: Cene imputa zidaju se u nebesa
Sledeći tekstRobne rezerve kupuju merkantilni kukuruz

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime