Ljušćenje strništa uraditi odmah nakon žetve

0
766
Agrosaveti - Strniste 01

Preporuka stručnjaka je da ljušćenje oranice treba obaviti odmah posle žetve ili istovremeno sa žetvom, znači, po mogućnosti istog dana. Ovo je veoma značajno zbog toga što u vremenu žetve zemljište još sadrži izvesne količine vode, što omogućava kvalitetno izvođenje ove mere.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Naši ratari praktikuju da ostave zemljište u nepromenjenom stanju posle obavljene žetve. Parcele posle strnih useva su sve ređe obrađene, a sve češće ostavljene da stoje do kasne jeseni i početka zime kako bi se tek tada uradila obrada zemljišta.

„Mi sa ljušćenjem strništa počinjemo posle obavljene žetve i usitnjavanja žetvenih ostataka ako nisu izneti“, kaže savetodavac PSS Mladenovac Miloš Nikoletić. Te usitnjene žetvene ostatke trebalo bi pravilno rasporediti po površini i tek onda ih uneti u zemljište. Sve te operacije – usitnjavanje žetvenih ostataka i pravilna raspodela po površini parcele su bitne i ne bi ih trebalo preskakti te je preporuka je da se urade u roku od 24 sata po obavljenoj žetvi.

Adama Sultan 1120x180

Prolongiranjem ljušćenja smanjujemo prinos

Ljušćenjem strništa počinjemo sa obradom zemljišta za narednu kulturu. Ovo je naročito važno usvojiti i primeniti zbog visokih temperature u tom period i čuvanja preostale vlage u zemljištu. Voda koja je sačuvana pod prethodnom kulturom, podiže se iz dubljih slojeva i isparava sa površine zemljišta usled visokih temperature i kretanja vazduha. Takođe usled te zaostale vlage je lakše uraditi kvalitetno ljušćenje strništa. Uočeno je da se kod narednog useva smanjuje prinos ako se ljuštenje strništa obavi posle mesec dana od žetve, a kamoli ako se sačeka jesen. Semena korova se rasipaju i povećava se njihova brojnost. Kad ljuštimo strnjište mi provociramo nicanje korova i njihovo kasnije uništavanje sa osnovnom obradom.

PROČITAJTE I...  Nizak vodostaj koči izvoz žitarica

Ljušćenje strništa podrazumeva pliću obradu kako bi dobili rastresit sloj zemljišta koji će bolje da čuva preostalu i prihvati novu vlagu, zaoravamo žetvene ostatke čime unosimo organsku materiju i popravljamo osobine zemljišta, provociramo nicanje semena korova i njihovo kasnije uništavanje osnovnom obradom, ometamo razvoj višegodišnjih korova, zahvaljujući njoj osnovnu obradu će mo uraditi kvalitetnije, na neobrađenom strništu glodari pronalaze povoljne uslove, skloništa i obilje hrane. Žetvene ostatke usitniti i pravilno rasporediti po parceli i zatim najbolje u roku od 24 sata od žetve plitko zaorati.

galenika psenica LG 1120x185px

Žetvene ostatke je zakonom zabranjeno paliti, pored toga mogu se naneti velike štete kroz proširenja požara, pa je to još jedan razlog da naša strništa odmah obradimo na preporučen način.

Izvor: Agronews, psss.rs

Infinito Bayer 1120x180 V01
Prethodni tekstAktivnosti Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Čačak
Sledeći tekstŠećerna repa i dalje atraktivna kultura

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime