Aktivnosti Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Čačak

0
1217
Agrosaveti - Aktivnosti PSSS Cacak 06

Gornji Milanovac, Čačak, dragačevski kraj, Lučani i Arilje imaju dve zajedničke karakteristike. Opštine su u kojima sve više preovlađuje voćarstvo i o svima brine PSSS Čačak. Mnogo je posla, sve više proizvođača, ali i sve više težih poljoprivrednih godina, uputili su nas u ovoj Stručnoj službi. Ipak, niko još ne odustaje.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

„Na ovom području prednjači neka ratarska i voćarska proizvodnja. Na žalost, sve je manje i manje stočarstva. Za proizvodnju stajnjaka, i uopšte organskog materijala, proizvođači se sami dovijaju na više strana. U samoj proizvodnji, pre svega u voćarstvu, je proizvodnja jabuke iako je šljiva i dalje na prvom mestu. Naravno ne smemo zaboraviti ni proizvodnju kruške.“ – saznajemo od mr Branka Tanaskovića iz PSSS Čačak.

U ovim krajevima i dalje prednjači proizvodnja šljive, sve više je zasada pod trešnjom, kupinom i malinom i nezanemarljivo kajsijom. Ipak, jabuka je voće koje je u ovim krajevima uspeva i kojom se ovi proizvođači diče i u njenu proizvodnju sve više ulažu.

Adama Sultan 1120x180

Tužna činjenica ovih krajeva je međutim što je sve manje stočarstva. Porodična domaćinstva se, nažalost, sve više okreću onim poljoprivrednim delatnostima, koja sve manje iziskuje radnu snagu, jer je nema.

PROČITAJTE I...  Farma krava i proizvodnja mleka u Rančevu kod Sombora

Veliki potencijal, ispravno ulaganje

U opštinama o kojima brine PSSS Čačak, statisktika kaže da ima oko milion i 250 hiljada stabala jabuka. I ovo voće, kao maline, šljive, trešnje i ostale kulture kraja pretrpele su veliku štetu ove sezone, a rezultati će tek stići.

galenika pylon 1120x85

Kada je ova poljoprivredna godina odmakla, većina proizvođača bila je prinuđena da već počne da razmišlja o računici za sledeću godinu. Stručnjaci i ovog kraja skretali su pažnju na nekoliko činjenica.

„Pre svega da samu proizvodnju, uopšte u poljoprivredi, a posebno u voćarstvu, prilagode svojim mogućnostima i tržišnim činiocima koji vladaju trenutno. Što se tiče same proizvodnje, odnosno što može sam savetodavac doprineti, mogućnosti su zaista velike. Ono što mogu istaći jeste da nas proizvođači pomno prate u svemu tome i vide se rezultati, pogotovo u poslednjih 4 do 5 godina. Ono na čemu insistiramo, pre svake proizvodnje, a posebno u voćarstvu, jeste da koriste sertifikovani sadni materijal. To je veoma problematično u našim krajevima, jer upravo proizvođači se dovijaju na različite načine kako bi smanjili troškove, a samim tim smanjili te početne uloge u samoj proizvodnji.“ – kaže nam mr Branko Tanasković.

PROČITAJTE I...  IPARD fondovi za poljoprivrednike

Bez obzira na koji kraj naše zemlje se uputili, i bez obzira što poljoprivredna sezona još traje, situacija je manje više svuda ista. Ovu godinu proizvođači žele što pre da zaborave i u narednu uđu sa što manjim gubicima i potrebama za novim kreditima.

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstIPARD fondovi za poljoprivrednike
Sledeći tekstLjušćenje strništa uraditi odmah nakon žetve

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime