Molba voćarima da ne koriste antibiotike

0
667
Agrosaveti - atibiotici u voćarstvu01

Profesor dr Svetomir Stamenković uputio je molbu voćarima da ne koriste antibiotike u vreme cvetanja jabuke i zahteva da se i Ministarstvo poljoprivrede pozabavi ovim problemom. Vodeći srpski stručnjak za zaštitu bilja naglašava da je reč o streptomicin sulfatu koji se ilegalno uvozi u našu zemlju.

Spyrale Adama 1120x1080

”Jabuka je ovih dana u punom cvetanju i mnogi srpski voćari, na žalost, intenzivno koriste antbiotike jednom, dvaput a neki i treći put, u cilju suzbijanja ervinije amilovore, odnosno bakteriozne plamenjače. To je jedna pogrešna mera jer antibotik streptomicin sulfat nema dozvolu za primenu u voćarstvu, dakle nije registrovan.”, kazao je dr Stamenković za Glas zapadne Srbije.

On je naglasio da antibiotici ostaju u biljci, napominjući. ”Još veća šteta čini se time što pčele dolaze, posećuju ove cvetove, kontaktno uzimaju streptomicin sulfat ili preko nektara, i unose u košnice. Tu hrane svoje larve i kod otkupa meda nalaze se ostaci streptomicin sulfata. Takav med ne može u izvoz i potroši se na domaćem tržištu. Dakle, svi smo mi potencijalni korisnici toga meda i za sve nas taj streptomicin sulfat jeste velika opasnost.”, opominje dr Stamenković.

PROČITAJTE I...  Srbija unapredila sistem zaštite od nepogoda

Prema njegovim rečima, ovaj preparat nije efikasan u suzbijanju plamenjače. Zato čini ogromnu štetu ne samo kupcima voća već i samim voćarima, pošto i oni u ishrani koriste te voćke i med.

Profesor kaže da je poslednji čas za zabranu korišćenja antibiotika u voćarstvu, uz objašnjenje da streptomicin sulfat na našem tržištu ulazi u Srbiju ilegalno iz Mađarske i drugih zemalja, a poseduju ga i prodaju i veterinarske stanice u našoj zemlji.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Izvor: Agronews, Glas zapadne Srbije

Prethodni tekstZa dobar kvalitet mleka najbitnija tri uslova
Sledeći tekstApel da se ne ugrožavaju pčele tokom prskanja

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime