“To je trenutno oko 100.000 bakterija i 400.000 somatskih ćelija. To će se plaćati odlično kao neki ekstra kvalitet. Preko toga plaćaće se mnogo manje. Vime kod krava treba održavati čistim, prostirka mora da bude potpuno čista, pre muže se dezinfikuje vime, zapravo te papile se dezinfikuju. Kada se muža završi takođe, i one idu u rastvor joda koji ih dezinfikuje, tako se papile zatvore.”, kaže Goran Joksić, savetodavac za stočarstvo Poljoprivredno stručne službe Kragujevac.
“Prodajem mleko po 28 dinara za litar i za ova tri meseca 200 litara mi fali da bih dobio premiju od sedam dinara. Na taj način gubim premiju, kao da je ono mleko nešto bolje što ima tri tone za tri meseca, nego moje koje ima 2.800 litara za tri meseca. Ako je već premija treba da bude litar za litar.”, objašnjava Slobodan Barjaktarević, stočar iz sela Jovanovac.
“Hrana je dosta bitna jer i ona utiče na kvalitet mleka tako da mora da se mešaju lucerka i koncertovana hrana da bi sve bilo kako treba. Muzemo muzilicom, dakle nije direktno izmuzište laktofriz već muzilica ide direktno u kantu i onda mi mleko prenesemo dalje za preradu ili ga sipamo u kante za predavanje mleka.”, naglasio je Dejan Aleksić, stočar, selo Jovanovac.
U Šumadiji 95 odsto gazdinstava koristi vezano, a ne slobodno držanje krava jer i domaćinstva imaju manji broj grla. Stručnjaci na terenu savetuju stočare da uvećaju kubituru štalskog prostora ali i da počnu da koriste slobodni sistem držanja grla.
Izvor: Agronews, RTV