Apel da se ne ugrožavaju pčele tokom prskanja

0
2433
Agrosaveti - Zaštita pcela, prskanje 01

Fitosanitarna inspekcija Ministarstva poljoprivrede Srbije upozorila je voćare i ratare da pravilno koriste sredstva za zaštitu bilja tokom prolećnog prskanja voća i pojedinih ratarskih kultura koje su u fazi cvetanja, kako bi se izbeglo eventualno trovanje i uginuće pčela.

Adama Asorbital 1120x180

U preporuci Uprave za zaštitu bilja je i ove godine navedeno da se sredstva za zaštitu bilja, pre svega insekticidi, moraju koristi pre cvetanja ili nakon cvetanja biljaka, a ne u samoj fazi cvetanja, jer su onda otrovni za pčele.

Načelnik fitosanitarne inspekcije Nenad Milojević, rekao je za agenciju Beta da ratari, voćari i pčelari moraju da uspostave što bolju saradnju na terenu, da bi svi zadovoljili svoje potrebe, uz blagovremenu zaštitu zasada, ali ne na štetu pčela. On je naveo da voćari i ratari moraju 48 sati pre prskanja da obaveste pčelare, kako bi oni na vreme zbrinuli košnice i zaštitili pčele do uginuća.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Kazne za nesavesne ratare

Najavio je i da su predviđene novčane kazne za nesavesne ratare, ako dođe do neželjenih posledica i podsetio da su i lokalne samouprave dužne da na vreme obaveste pčelare kada se sprema zaprašivanje protiv krpelja i komaraca, kao i da moraju da koriste sredstva za zaštitu bilja koja pčelama ne mogu da nanesu velike štete, a prskanja obave u kasnim večernjim satima.

Adama Tomigan XL 1120x180

Predsednik Odbora za zaštitu pčela Miloš Bogdanović ocenio je da je prošle godine preventivno delovanje Ministarstva poljoprivrede dalo rezultate i da nije bio ozbiljnijih uginuća pčela, osim jednog probleme u Bačkoj Topoli zbog upotrebe herbicida.

PROČITAJTE I...  Pčelarstvo i Apiterapija: Kako je porodica Vasiljević postala ponos Gospođinaca

“Saradnja sa voćarima i ratarima je sve bolja, a ima i primera gde voćari plaćaju selidbu košnica na kraće relacije.”,  rekao je on i podsetio da su pčele najvažnoji oprašivači voća koji osim količine, povećavaju i kvalitet prinosa.

KWS banner 728x90

Bogdanović je preporučio voćarima da tokom trenutno aktuelnog cvetanja jabuke ne koriste hemijsku zaštitu, već da biljku štite jeftinim zamkama koje su zapravo plastične posude sa malo tečnosti i aromom jagode. Preporuka je i da se za predstojeće cvetanje uljane repice koriste hemikalije koje su kratkoročno toksične za pčele.

Potpredsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) Milutin Petrović istakao je da pčele podižu nivo prinosa za 30 do 40 odsto, a postoje biljne kulture, poput badema, čiji rod je u potpunosti zavisan od oprašivanja pčela.

pylon galenika jan 023

U Srbiji, prema podacima SPOS-a, ima oko 1,1 milion registrovanih košnica, a godišnje se prizvede pet do šest hiljada tona meda.

Izvor: Agronews, Beta

4 delta pasat
Prethodni tekstMolba voćarima da ne koriste antibiotike
Sledeći tekstSuzbijanje lisne rđe, pepelnice i lisne pegavosti pšenice

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime