Srbija unapredila sistem zaštite od nepogoda

0
602
Agrosaveti - Sistem LIDAR 01

Srbija je namenila 100 miliona evra za izgradnju objekata za odbranu od elementarnih nepogoda i napravila „nekoliko džinovskih koraka“ u odnosu na stanje pre poplava 2014. godine, ali nisu eliminisani rizici, kaže Marko Blagojević, direktor Kancelarije Vlade Srbije za upravljanje javnim ulaganjima.

Spyrale Adama 1120x1080

On je novinarima, pred početak „Balkanske konferencije o razumevanju rizika“ rekao u Skupštini Beograda da „bez sagledavanja rizika od prirodnih nepogoda održiv razvoj nije moguć i zato je najvažnije svakodnevno raditi na zaštiti od tih rizika“.

Blagojević je rekao da se priprema mapa koja će pokazati koja su područja ugrožena od poplava, ali da je potrebno vreme da se mere sprovedu, te je tako za zaštitu od poplava iz Kolubarskog sliva neophodno 20 godina i 200 miliona evra.

Galenika Libreto Vinova loza 1120x180

„Za izgradnju nasipa kod Šapca i Bogatića dugog 20 kilometara bilo je neophodno dve godine za projekat i isto toliko da se realizuje“, rekao je Blagojević.

Katastar klizišta urađen je za Kolubarski reon, ali ne i za celu Srbiju, dok je EU dala milion evra da se uradi mapa rizika.

PROČITAJTE I...  Od maja počinju prijave za subvencije za proizvođače voća, povrća, grožđa i cveća

Stručnjak Svetske banke za upravljanje rizikom od nepogoda Alana Simpson rekla je da je Zapadni Balkan već pogodio niz priorodnih katastrofa i „u budućnosti se očekuju sve intezivnije“.

„Konferencija o razumevanju rizika je važna da bi se utvrdilo koji su rizici mogući: poplave, suša, zemljotresi i videlo koja su moguća zajednička rešenja za zemlje Zapadnog Balkana jer sve nemaju sva rešenja“, rekla je Simpson u izjavi za novinare.

Brzo reagovanje na nepogode

Srbija je, prema njenim rečima, od 2014. godine radila na unapređenju ranog upozorenja građana na moguće rizike i Svetska banka joj je odobrila kredit koji joj stoji na raspolaganju za brzo reagovanje na nepogode.

Ona je rekla da je Srbija od 2014. godine napredovala, posebno na nivou opština koje se „sada spremnije nose sa nepogodama“.

Sistem LIDAR omogućuje da se na slikama velike rezolucije vide rizici od poplava, i nadležne institucije u Srbiji sada saradjuju kako bi se taj sistem primenjivao“, rekla je Simpson.

PROČITAJTE I...  Uvećan iznos sredstava za subvencije koje finansira Svetska banka

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić rekao je da je u toku izrada projekta za izgradnju brane od poplava u Novom Beogradu i Zemunu.

„Bavićemo se i uredjenjem priobalja, ali nema komunalne službe koja može da očisti sve što se baca u reke, pa skrećemo pažnju gradjanima da u njih ne bacaju otpad“, rekao je Radojičić.

Izvor: Agronews, Beta

Prethodni tekstDržavna zemlja samo za odabrane
Sledeći tekstOd sirovinaca do preduzetnika

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime