Navodnjavanje kao imperativ za dobar prinos: Šta možemo naučiti od Italije

0
86
navodnjavanje
Foto: Wikimedia.org

Italija po mnogo čemu prednjači u odnosu na Srbiju kao jedna od najrazvijenijih agrarnih zemalja u Evropi. Od novih tehnologija u voćarstvu, pa sve do kulta vode koji je visoko razvijen u zapadno evropskim zemljama. Jedna od prvih stvari koje mogu da se uoče u Italiji jesu usevi koji se navodnjavaju i čisti kanali iz kojih dotiče voda.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Pored čuvene Verone protiče reka Adiđe iz koje se svaka kap vode čuva u vodo-ustavama i kanalima i sprovodi do njiva. Italijani navodnjavaju sve, od duvana, vinove loze, kukuruza, soje, o voću i da ne govorimo. U Italiji ne postoji voćnjak bez sistema za navodnjavanje i ozbiljno bavljanje poljoprivrednom podrazumeva navodnjavanje kao imperativ.

Prosečan prinos kukuruza u Srbiji je ispod 10 tona po hektaru, a u Italiji 18 tona i više. Razlog tome je što usev kukuruza dobija vodu, pa je moguć i veći broj biljaka po jedinici površine i on iznosi 110.000 biljaka na jednom hektaru, dok je kod nas setvena norma oko 75-80.000. Kod nas se sve češće čuje izraz podpovršinsko navodnjavanje, kao rešenje protiv suše u ratarskoj proizvodnji.

Adama Sultan 1120x180

Zimski višak za letnji manjak vode

Često ponavljana rečenica „ koliko vode, toliko života“, jasno govori da bez vode nema ni dobrih rezultata i visokog roda. Srbija obiluje vodenim potencijalom koji, na žalost, nije dovoljno iskorišćen. U poplavama koje su nas zadesile pre 8 godina  ni jedna kap se nije sačuvala u nekoj od akumulacija koje su godinama čekale (i još čekaju) da budu završene.  Brana Selova čeka 35 godina da bude završena. Leto je počelo, a sa njim i visoke temperature, pa će ubrzo doći talas tropskih dana kada će biljkama voda biti preko potrebna, a mi i dalje nećemo moći da navodnjavamo u meri u kojoj je to potrebno, jer vodu nismo sačuvali.

PROČITAJTE I...  Nizak vodostaj koči izvoz žitarica

Zbog letnjih žega Srbiji preti žeđ, a voda za potrebe lokalnog stanovništva, u manjim sredinama, sve je veći problem. Usevi su svake godine u opasnosti od suše, kada obilnijih padavina dugo nema.

galenika pylon 1120x85

Padavine tokom jeseni i zime trebalo bi čuvati i tako zimski višak ostaviti za letnji manjak. Kult vode se veoma ceni i održava u zemljama koje nisu bogate vodnim potencijalima, svaka kap je dragocena i značajna, a rod i zarada direktno zavise od vode i njene raspoloživosti.

Preuzimanje teksta je dozvoljeno samo uz navođenje našeg portala kao linkovanog izvora.

Prethodni tekstŽivot mladih na selu: Sloga, dogovor i zna se ko šta radi
Sledeći tekstČAJ od LJUSKI JAJA: Čudotvorna, naučno dokazana PRIHRANA za PARADAJZ

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime