Bamija ili okra: Kako se gaji, priprema i koliko je zdrava

0
2578
bamija povrce
Foto: Pixabay

Bamija ili okra je povrtarska kultura koja je počela sve više da interesuje baštovane. Reč je o povrću za koje se odavno zna, ali je nepravedno zapostavljeno. Kako se bamija gaji, priprema  i koliko je zaista zdrava otkrivamo u narednim redovima.  

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Bamija (okra) je biljka koja može da naraste do 2 metra, ali se uglavnom gaje sorte koje su visine oko jedan metar. Cela biljka je obrasla sitnim dlačicama, listovi su nešto duži (oko 20 cm), a cvet je sličan cvetu hibiskusa. Centralni deo korenovog sistema raste pravo u zemlji, dok se bočni koreni uglavnom granaju u površinskom sloju zemljišta. Plodovi su mlade duguljaste mahune koje se najčešće beru 5 dana nakon cvetanja.

bamija okra biljka cvet
Foto: Wikipedia

Bamija i zdravlje

Bamija (okra) ima malo kalorija, ali puno hranljivih materija. Bogata je vitaminom C koji pomaže u održavanju zdravih imunoloških funkcija, kao i vitaminom K koji pomaže u zgrušavanju krvi.

Adama Sultan 1120x180

Bamija je, takođe, dobar izvor magnezijuma, folata, vitamina A, kao i vitamina B6.

Borba protiv raka

Antioksidansi su prirodna jedinjenja koja pomažu našem telu da se bori protiv slobodnih radikala koji mogu da oštete ćelije. Oni uzrokuju oskidaciona oštećenja koja na kraju mogu da dovedu do raka.

pylon galenika jan 023

Bamija sadrži antioksidanse zvane polifenoli, kao i vitamine A i C. Sadrži i protein koji se zove lektin, a koji može da spreči rast ćelija raka kod ljudi. Studije koje su koristile koncentrovana jedinjenja iz bamije su pokazala da one sprečavaju rast ćelija raka dojke do 63%. Ipak, naglašava se da je potrebno sprovesti dalja istraživanja za konačan dokaz o svojstvima bamije kao blokatora raka, navodi Webmd.

Čuvar zdravlje srca i mozga

Polifenoli smanjuju rizik od srčanih problema i moždanog udara sprečavajući stvaranje krvnih ugrušaka i smanjujući oštećenja koja prave slobodni radikali. Sluz koja se nalazi u bamiji može da se veže za holesterol tokom varenja, tako da se izlučuje iz tela.

KWS banner 728x90

Bamija i lepota

Ista ta sluz u bamiji „kriva“ je za popularnost ovog povrća u kozmetologiji. Naime, nazivaju je prirodnim botoksom, jer je klinički dokazano da sarži mioxinol, biljnu alternativu za botoks. Drugim rečima, pomaže u očuvanju glatke i zategnute kože, a blagotvorno deluje smanjujući crvenilo kože i upalne procese.

Jako je važno napomenuti da bi osobe s dijabetesom trebalo da budu oprezne prilikom konzumacije bamije. Iako je vrlo zdrava, ona može da utiče na aktivnu suspstancu metformin koja se nalazi u lekovima koji se koriste za lečenje dijabetesa tipa 2.

Kako se bamija priprema u kuhinji

Bamija ili okra se obično koristi u supama i varivima, a može se dodati redovnoj ishrani na različite načine. Zbog viskozne sluzi koju ispušta može da postane „gumena“ kada se zagreje. Ovu „gumenu“ teksturu možete da izbegnete pripremom bamije na jakoj vatri u tiganju. Može i da se ispeče u rerni ili da se skuva u paradajz sosu i posluži preko testenine. Posoljena bamija može da se peče na roštilju, a možete i kratko da je propržite sa belim lukom. Bamija može i da se konzervira kao kisela zimnica.

bamija okra jelo
Foto: Wikipedia

Uzgoj bamije

Gajenje bamije nije teško. Seme možete da posadite u zatvorenom prostoru, pod sijalicama, 3-4 nedelje pre nego što je bio poslednji prolećni mraz.

Ukoliko bamiju želite da gajite napolju u bašti, pričekajte stabilno, toplo vreme, kada se zemlja zagreje minimum oko 15 stepeni, što je obično u prvoj polovini maja. Ipak, što je toplije, to je bolje.

Pre sadnje, preporučuje se da se seme navlaži, jer će brže da proklija.

Bamija voli puno sunca, a nije izbirljiva što se tiče zemljiišta, iako najbolje raste na dobro dreniranom tlu, sa dosta organske materije. Idealna pH vrednost tla bi trebala da bude između 5,8 i 7,0.

Kako posaditi bamiju

Bamija se sadi na razmak u redu oko 25 cm, a između redova treba ostaviti razmak od 50 cm. Dubina sadnje semena je 1,5-3 cm. Ukoliko se desi da su biljke gušće posađene u redu, onda je potrebno uraditi proređivanje, kako bi svaka biljka imala dovoljno prostora za rast i razvoj.

Nega, štetočine i bolesti

Kada su biljke mlade potrebno je da se ukloni korov, a zatim može dobro da se malčira kako bi se sprečio dalji rast korova. Biljke je potrebno prihraniti, što može da se uradi NPK đubrivom 10-10-10 ili zgorelim stajnjakom ili kompostom. Takođe, može da se primeni izbalansirano tečno đubrivo jednom mesečno. Ukoliko se bamija kasnije poseje, tokom vrelih letnjih meseci je neophodno da se dodatno zaliva (navodnjava).

Štetočine koje napadaju bamiju su lisne vaši, kao i smrdibube, a od bolesti može da se pojavi fusarium uvenuće (suvo uvenuće).

Cvetanje počinje obično dva meseca nakon setve. Cvet traje samo jedan dan, a plodovi (mahune) se obično beru 5 dana nakon cvetanja.

Berba bamije

Bamija se bere kada je duga oko 5-8 cm, a može se brati svaki drugi dan. Jednostavno, nožem se odreže stabljika neposredno iznad mahune. Ako je stabljika pretvrda za sečenje, mahuna je verovatno prestara i treba je baciti.

Nosite rukavice i  duge rukave kada režete bamiju, jer je većina sorti prekrivena sitnim dlačicima koje mogu da iritiraju kožu.

Nakon prve berbe, možete da uklonite donje listove kako biste ubrzali proizvodnju mahuna.


Preuzimanje teksta je dozvoljeno samo uz navođenje našeg portala kao linkovanog izvora.

Prethodni tekstProizvodnja i prerada aronije: Kupaca ima, jer znaju za njenu lekovitost
Sledeći tekstVoice: Firma koja posluje sa gubicima kupila imovinu IMT-a

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime