Proizvodnja i prerada aronije

0
221
Agrosaveti---proizvodnja-aronije---Vlaska---02

Sa željom da doprinese zdravlju svoje porodice, Slobodan Obrenović iz sela Vlaška kod Mladenovca je pre desetak godina podigao plantažu aronije, kada se vratio iz inostranstva. S obzirom na to da ubrane količine prevazilaze njihove potrebe, odlučili su se da plodove prerade u nekoliko vrhunskih proizvoda.

“Uopšte nismo imali predstavu koliko ćemo imati roda, a kada je stigla na rod nismo znali šta ćemo sa plodom. Zatim smo odlučili da je preradimo, kako bismo je lakše plasirali. To smo onda podelili prijateljima, rodbini…” – kaže Slobodan.

Vertigo-katalog-1120x1080

A prijateljima se sve svidelo, te je reklama “od usta do usta” vrlo brzo dovela još kupaca koji znaju lekovita svojstva ove sibirske biljke. I tako je nastala priča o proizvodima od aronije koju na svojoj okućnici proizvodi porodica Obrenović. Inače, ova sezona je bila veoma dobra, prinos je bio zadovoljavajuć kao i krupnoća bobica, ističe naš domaćin. Osim toga, valja naglasiti da ona uopšte nije zahtevna biljka, dodaje Slobodan.

Web-baner-Dekalb-Vertigo-1120x180-V01

Agrosaveti---proizvodnja-aronije---Vlaska---04

“Zavisi od godine, ali po žbunu možete imati 5-10 kilograma. Aronija je zahvalna biljka, nema prskanja, nema rezidbe. Plod može da stoji i do dva meseca na stablu, tako da ni berba nije teška, kao recimo kod borovnice, ne treba vam puno berača. To je bio biljka, nema prskanja. Jedini problem pravi rutava buba, morate je ručno sakupljati, ali postavite bele čašice sa nečim slatkim, mirisnim unutra, pa na taj način smanjite broj buba koje morate ručno skinuti sa cveta.” – dodaje naš sagovornik.

PROČITAJTE I...  Martonoške začinske paprike sve manje

CILJ JE FINALNI PROIZVOD

Tokom poslednjih 10-ak godina mnoge plantaže aronije ostale su zapuštene, jer su ljudi imali problema sa plasmanom. Moguće je da su preterali, pa u startu podizali velike plantaže, no, nisu se proslavili sa ovom biljkom. Obrenovićima ovo nije osnovni posao, te kako smo i rekli prvenstveno su želeli da proizvedu nešto što će koristiti i njima i njihovim prijateljima. No, ispostavilo se da postoji manje tržište, te su iz tog razloga, započeli preradu plodova kako bi tržištu ponudili finalni proizvod.

Biofor baner 728x90

Agrosaveti---proizvodnja-aronije---Vlaska---03

“Pravimo marmeladu, sirup, liker, sok hladno ceđeni. Ne dodajemo nikakve dodatke, konzervanse, sve je prirodno, baš onako kako kažemo: 100% aronija. Pravimo zdrave proizvode od aronije.” – ističe Slobodan.

A zdrava jeste. Kažu da je jedan od jačih antioksidanasa, kažu da su je koristili čak i Indijanci u svojoj ishrani. Istraživanja su pokazala da ona značajno ojačava imunitet, da poboljšava cirkulaciju, da pomaže kod raznih infekcija itd.

Zadovoljni su naši domaćini, ne planiraju proširenje proizvodnje, ali ono što je sledeći korak jeste domaća rakija od aronije koju su već uspeli proizvesti, te će i nju dodati na paletu proizvoda od 100% aronije.

PROČITAJTE I...  Farma koza i prerada mleka u selu Bela Reka

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime