Voice: Firma koja posluje sa gubicima kupila imovinu IMT-a

0
703
IMT traktor
Foto: Wikimedia By Petar Milošević - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12023501

Preduzeće ABL Solvent kupilo je poslovni kompleks IMT na Novom Beogradu za oko 70,6 miliona evra (8,3 milijardi dinara), a poslovnu 2020. godinu je završilo sa gubitkom od 14,4 miliona dinara. 

Adama Maganic 1120x180

Kako navodi Voice, firma ABL Solvent je osnovano 2012. godine i često je menjala vlasničku strukturu u poslednjih godinu dana. Ima pet zaposlenih, a pretežna delatnost je ove firme je “ostale nepomenute finansijske usluge”.

Trenutni vlasnik Davor Macura je firmu preuzeo 14. oktobra ove godine i, za nepunih mesec i po dana od preuzimanja, kupio je iz stečaja imovinu IMT-a. Macura je vlasnik ili direktor devet firmi, među kojima je i Alta Pay Grupa, odnosno Alta banka Beograd. Prema istraživanju VOICE-a, za kupovinu kompleksa IMT-a, Macura se zadužio za sedam milijardi dinara kod AIK banke, koja je u vlasništvu biznismena Miodraga Kostića.

MPS baneri II

Javno nadmetanje za imovinu IMT-a održano je 22. novembra. Par dana ranije AIK banka je podnela APR-u prijavu za upis založnog prava. Zaloga se odnosila na stečajnu masu IMT-a, kao i na celokupan Macurin udeo u firmi koja je kupila IMT.

PROČITAJTE I...  Mladi u agrobiznisu traže veću konkretnu podršku države

Kako se navodi u podacima o zalozi, dan dospelosti potraživanja je 25. decembar ove godine. U slučaju da firma ALB Solvent ne vrati dugovanje, vlasnik kompleksa IMT-a postala bi Kostićeva AIK banka, na taj način što bi po osnovu ugovora o zalozi stekla 100% udela u firmi ABL Solvent.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

U stečajnoj masi IMT-a, na Novom Beogradu, nalazio se kompleks koji obuhvata parcelu od 357.993 kvadratnih metara i više desetina objekata. ABL Solvent ga je kupio po početnoj ceni od 8,3 milijarde dinara, a depozit je iznosio 3,3 milijarde dinara.

Prema planu detaljne regulacije koji je Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Beograda prošlog meseca stavio na javni uvid, na parcelama na kojima je, pored drugih fabrika, bio i IMT, predviđena je gradnja stambeno-poslovnog kompleksa od više od 5.000 stanova i oko 150.000 kvadrata komercijalnog sadržaja.

Duplex PRO banner 1120x180 Galenika

To atraktivno zemljište po mnogima bilo je presudno u rešavanju pitanja daljeg poslovanja IMT-a. Investitori koji su iskazivali zainteresovanost za već ruiniran IMT zapravo su merkali njegovu imovinu, to jest vredan plac – navodi Voice.

PROČITAJTE I...  Od zadruge do savremene mehanizacije

IMT je osnovan 1947. godine, a zatvoren 2015. Najsvetliji dani IMT-a, industrije koja je imala 9.800 radnika, bili su kada je otkupljena licenca “fergusona” – do 2015., kada je pokrenut stečaj, na svetsko tržište isporučeno je više od 780.000 traktora.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

Pre tri godine IMT je prodat za 66,8 miliona dinara (manje od 660.000 evra) indijskom proizvođaču “Tafe”. Ovaj proizvođač dobio je pravo na brend, odnosno intelektualnu svojinu IMT-a, kao i nekretnine u Jarkovcu kod Sečnja.

Izvor: Voice

BTZ 1120x180px
Prethodni tekstBamija ili okra: Kako se gaji, priprema i koliko je zdrava
Sledeći tekstUmesto pšenice posejao MAK i isplatilo mu se

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime