Povrće koje se retko gaji u baštama, a dobro podnosi visoke temperature

2
8230
basta
Foto: Pixabay

Mnoge povrtarske kulture dobro podnose visoke temperature i vlagu. U ovom članku ćemo vam kratko predstaviti nekoliko različitih vrsta povrća koje su tolerantne na visoke temperature i savršene su za uzgoj tokom toplih letnjih meseci, a koje možda nikada niste gajili u svom vrtu.

Adama Maganic 1120x180

Bamija (okra)

Okra ili bamija (Abelmoschus esculentus) voli puno sunca, a nije izbirljiva što se tiče zemljiišta, iako najbolje raste na dobro dreniranom tlu, sa dosta organske materije. Više o ovoj biljci možete pročitati u članku: Bamija ili okra: Kako se gaji, priprema i koliko je zdrava. Bamija može da se čuva u frižideru ili da se izblanšira i zamrzne.

bamija povrce
Foto: Pixabay

Malabar spanać

Malabar spanać (Basella alba i B. rubra) je višegodišnja puzavica koja se koristi u ishrani. To je zapravo tropsko povrće iz vrućih klima Indije. Koriste se list i stabljika, a ima karakterističan ukus koji podseća na spanać. Voli sunce i vlažno zemljište. U bašti se seje od aprila do juna direktno, a ako se gaji u saksiji može tokom cele godine. U bašti se gaji kao jednogodišnja povrtarska kultura, a u saksiji kao višegodišnja. Veoma brzo raste. Koristi se u svežem stanju ili obrađena.

MPS baneri II
malabar spanac
Foto: Wikipedia.org

Batat

Batat ili slatki krompir se najbolje snalazi na osunčanim parcelama. Najbolje raste na dobro obrađenom, glinovito-peskovitom oceditom tlu, sa manje humusne materije. Više o uzgoju i upotrebi batata možete pročitati u člankuBatat: Slatki krompir koji ne napada krompirova zlatica.

PROČITAJTE I...  Želite da KRASTAVAC donosi više plodova? Primenite ovu prihranu
batat
Foto: Pixabay

Tomatillo

Tomatilo (Physalis philadelphica) pripada istoj porodici kao paradajz, a ukus je između paradajza i jabuke. Još ga zovu i meksički paradajz. Voli osunčano mesto, ali traži dosta vlage. Gaji se slično kao paradajz, a napadaju ga i iste štetočine. Da biste dobili plod treba posaditi najmanje 2 biljke tomatila, na razmak od 80 cm. Berba počinje u avgustu i traje do kasne jeseni.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01
tomatilo
Foto: Pixabay

Kravlji grašak

Kravlji grašak (Vigna unguiculata) je jednogodišnja zeljasta biljka koja pripada rodu vigna. Jedna je od najtolerantnijih leguminoza na suše i visoke temperature. Dobro uspeva u zemljištima slabijeg kvaliteta. Staviljke sa listovima se koriste kao stočna hrana, pa je verovatno otud naziv kravlji grašak. U pitanju je visokokalorijska namirnica, čije osušeno seme može da sadrži i do 25% proteina.

kravlji grasak
Foto: WIkipedia.org – Toby Hudson – CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18417691
Prethodni tekstKAKVE su ŠTETE nastale od posledica POPLAVA u Jagodinskoj opštini
Sledeći tekstOvogodišnji rod pšenice čeka veću cenu, subvencija još nije isplaćena

2 KOMENTARA

    • Poštovana Slavice,

      Semena možete naći na Internetu, kod semenskih kuća ili rasadnika. Samo ukucajte u Googlu „bamija seme“ ili „malabar spanać seme“.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime