Tikvice vam ne donose plodove? Problem je u oprašivanju, a ovo je rešenje

0
714
tikvica cvet
Foto: Pixabay

Situacija kada u svojoj bašti imate lepe i zdrave biljke tikvice koje nikako da donesu plod možda je jedna od stvari koje najviše nerviraju i frustriraju. Problem leži u slabom oprašivanju, a to lako možete sami da rešite.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Baštovani vekovima zavise od pčela i drugih oprašivača koji oprašuju cvetove raznog bilja. Poslednjih godina, kako populacija pčela opada iz različitih razloga, nekim biljkama je potrebna naša pomoć u oprašivanju.

Na oprašivanje mogu da utiču predugački periodi kiše ili hladnog prolećnog vremena, pa čak i previše snažno zalivanje tokom stvaranja polena. Zato se i preporučuje da se biljke zalivaju u podnožju uz stablo, kako bi se izbeglo prolivanje vode na formirajuće cvetove. Posebno je važno izbegavati takvo zalivanje ujutro kad su cvetovi tek otvoreni.

ExelGrow Adama 1120x180

Za bolje prinose moguće je ručno oprašivati tikvice, bundeve, dinje, tikve i krastavce. Cela poenta je što tikvice otvaraju cvetove jako kratko, kada je prisutno malo oprašivača, pa je ručno oprašivanje često neophodno.

Ručno oprašivanje će da omogući, ne samo da imate tikvice, već i raniju berbu, jer će podstaknuti biljke da brže proizvode plodove. Dodatno, možete da posadite medonosne biljke pored tikvica koje će da privuku više pčela i na taj način će vam pomoći u oprašivanju.

Galenika Fitofarmacija Flux 1120x185

Saveti za ručno oprašivanje tikvica

Prvo, važno je da prepoznate muške i ženske cvetove tikvica. Drugo, sačekajte sa ručnim oprašivanjem dok ne dobijete pristojan broj cvetova, odnosno najmanje tri ili četiri na svakoj biljci.

PROČITAJTE I...  Listovi tikvice i tikvenjača: Savršena prihrana za krupnije plodove paradajza (RECEPT)

Muški cvet ima golu stabljiku ispod cveta, dok ženski cvet ispod ima maleni nezreli plod (zametak tikvice). Ako se ženski cvet ne opraši, taj sitni plod će da otpadne i neće ga biti. Ponekad su na biljci prvi cvetovi muški, te morate biti strpljivi. U roku od nekoliko nedelja to će da se promeni i uspostaviće se ravnoteža. Ženski cvetovi sa sitnim plodovima će se pojaviti dovoljno brzo.

Infinito Bayer 1120x180 V01
tikvica cvet
Ženski cvet tikvice / Foto: Pixabay

Pčele obično prenose polen sa muških cvetova jedne biljke na ženske cvetove druge biljke. Ovo je poznato kao “unakrsno oprašivanje”. Prilikom samooprašivanja, odnosno ručnog oprašivanja, možete koristiti muške cvetove sa iste biljke.

Ručno oprašivanje tikvice

Sredina jutra je verovatno najbolje vreme za oprašivanje tikvice, kada su cvetovi prirodno otvoreni. Naime, kada je muški cvet potpuno otvoren, to znači da je polen zreo da obavi oplodnju. Da li je dozreo možete da proverite tako što ćete da dodirnete prstom prašnik. Ako vam nije ostalo na prstu ništa, nije dovoljno zreo. Ukoliko su se svi cvetovi zatvorili, a želite da obavite oprašivanje, možete lagano da ih razdvojite prstima, pažljivo odvajajući latice i otkrivajući prašnik i tučak.

Spyrale Adama 1120x1080

Postupak ručnog oprašivanja je vrlo lak. Uzmite četkicu za likovno i protljajte prašnik da bi skinuli polen. Možete da postavite parče belog papira ispod, kako bi polen na njega padao. Prenesite polen na ženski cvet. Druga opcija je da uberete muški cvet i isto to uradite samo nad ženskim cvetom. Možete koristiti i štapić za uši ili četkicu za šminkanje.

PROČITAJTE I...  Sadnja i uzgoj TIKVICE na otvorenom (u bašti): Obilje hrane bez puno muke

Muški cvetovi se ne bacaju. Njih možete da dodate u salatu.
Ukoliko ih niste ubrali, muški cvetovi će poslužiti pčelama da skupljaju nektar.
To je sve.

Referenca: The Spruce

Prethodni tekstAktuelna zaštita vinove loze od cikada
Sledeći tekstRezultati pregovora STIG-a sa državom o ceni i izvozu pšenice

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime