Zahlađenje donelo probleme proizvođačima ranih tikvica

0
227
Agrosaveti zahladjenje tikvice 03

Aprilsko zahlađenje i veoma niske noćne temperature, donele su probleme proizvođačima rane tikvice. Tako je i na gazdinstvu porodice Stefanović iz sela Brezovica kod Uba, koji u čak 17 plastenika proizvode ranu tikvicu. Kako nam je rekao Radovan Stefanović, noćna dežurstva su pojačana, loži se u kotlove intenzivno, a tikvica se pokriva i agrilom.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

“Sada imamo problem i pokriti je, jer su biljke u ovom momentu robusne, te nije lako navući agril preko njih. Svako veče navlačimo, pa ujutru otkrivamo. Mučimo se, ali se svim silama trudimo da je sačuvamo.” – kaže Radovan.

Berbu su počeli pre 10-15 dana, međutim, zbog hladnog talasa, berba u ovom momentu nije ni blizu očekivane, dodaje naš sagovornik.

Adama Sultan 1120x180

Agrosaveti zahladjenje tikvice 02

“Mi bismo trebali svaki drugi dan da beremo 1-1,5 tonu, međutim, sada beremo na svaki treći dan svega 300-500 kilograma, veoma slabo. A što se cene tiče, tikvica je jeftinija u odnosu na prošlu godinu. Cena je oko 90-100 dinara, a prošle godine je išla i do 130 dinara. A ima dosta i uvozne tikvice.” – kaže Radovan.

PROČITAJTE I...  Plastenici bez grejanja i najprofitabilnije povrće tokom zime

POTROŠENO MNOGO VIŠE OGREVA

Na sve to, potrošnja ogreva je intezivirana, što povećava i same troškove proizvodnje.

galenika pylon 1120x85

“Imamo veliki kotao. Ložimo drva i ugalj. Mnogo smo potrošili. 25 metara drva i 3 tone uglja. To je mnogo više u odnosu na neke prethodne godine. Samo da izguramo još noć ili dve, pa će, kako najavlju, i noćne temperature skočiti. Onda će biti lakše.” – ističe naš sagovornik.

Sa druge strane gledano, vremenska razlika u proizvodnji grejane i negrejane tikvice će ove godine biti veća, te se proizvođači rane nadaju da će i potražnja biti solidna, te da će je uspeti prodati i na taj način opravdati uložen trud, rad, nespavanje i, naravno, novac koji je potrošen za grejanje plastenika.

Prethodni tekstKako sprečiti sušenje lastara kod maline
Sledeći tekstCena svinja ispod svakog minimuma

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime