April je pravo vreme za sadnju i setvu ovog povrća i cveća

0
3053
sadnja rasada na otvorenom
Foto: Pexels

April je mesec kada se zemlja polako zagreva i kada se sadi i seje većina povrtarskih kultura u baštama. Takođe, može da se poseje i cveće, a ovo je naš predlog.

Adama Maganic 1120x180

Nekada je mart bio prevrtljiv mesec, a dobro poznata baba Marta bila je simbol nepredvidivih meteoroloških prilika, iznenadnog minusa, mraza, pa čak i snega. Međutim, svedoci smo da se upravo ovakve oscilacije temperatura i varljive prirode dešavaju u prvoj polovini aprila, kada tokom noći temperatura naglo pada, nekada spuštajući se i ispod nule.

Zato je važno na početku istaći da biljke treba saditi na otvoreno kada prođe opasnost od mraza. Na početku aprila (kada vreme to dozvoli) može da se završi sadnja luka, graška, šargarepe, salate i praziluka. Takođe, mogu da se rasade kupus, karfiol, blitva i keleraba.

MPS baneri II

U drugoj dekadi aprila treba da se posadi krompir, cvekla, celer, špargla i kukuruz šećerac. Ukoliko želite da probate nešto novo, predlažemo uzgoj krompira pod slamom. Izuzetno je lako i jednostavno. U prvoj ili drugoj polovini aprila može se sejati boranija. Pasulj se može posejati u ovom periodu ili krajem aprila (zavisno od vremenskih prilika). U zatvorenom prostoru radi se pikiranje rasada paprike, paradajza i plavog patlidžana.

PROČITAJTE I...  Uslovi za uzgoj plavog patlidžana

Poslednja nedelja aprila rezervisana je za direktnu setvu paradajza, paprike. Ona ima niz prednosti, ali glavni je razvoj jakog korena, što smanjuje potrebu za kasnijim navodnjavanjem (zalivanjem). Takođe, mogu da se poseju pasulj i tikvice.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Sadnja cveća u aprilu

Cveće je neophodno u svakoj bašti., a april je pravi mesec za sadnju lukovica. Ukoliko posadite gladiole krajem aprila nagradiće vas cvetanjem od juna do septembra.

Osim što ulepšava baštu, određene vrste cveća imaju ulogu zaštitnika primarnih povrtarskih kultura. Na primer, kadifica se može posejati u aprilu, lako se gaji, a odbija nematode. Ne treba zaboraviti ni predivni dragoljub koji se može sejati u aprilu i maju. Osim što je izuzetno dekorativan, veoma je važan zaštitnik povrća u bašti, a pritom je i jestiv.

Talisman i Plamen 1120x180 Galenika NOVO
Prethodni tekstSigurna zaštita pšenice u prvom tretmanu: Duplex PRO + OCTANUS + Foligal Turbo P
Sledeći tekstUkorenjavanje rasada: Povećajte snagu korena potpuno prirodno

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime