Rezultati pregovora STIG-a sa državom o ceni i izvozu pšenice

2
7582
Agrosaveti - Dobar rod psenice 01

Članovi Udruženja poljoprivrednika „Stig“ konačno su pregovarali sa državom na temu slobodnog izvoza pšenice i cene pšenice. Kako kažu, nisu zadovoljni ishodom. Ipak, obećana je pomoć države, a evo i na koji način.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Predstavnici Udruženja poljoprivrednika „Stig“ konačno su seli za pregovarački sto sa državom. Ipak, za sagovornika nisu dobili predsednika države, već su razgovarali sa šefovima kabineta predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića, Ivicom Kojić i Markom Šaranovićem.

Predsednik Udruženja poljoprivrednika “Stig” Nedeljko Savić kaže da su tražili slobodan izvoz pšenice, jer se zbog ograničenja izvoza obara cena pšenice na domaćem tržištu. Kojić i Šaranović su ih uveravali da se očekuje eskalacija rata u Ukrajini i da iz tog razloga država ima pravo da ograniči izvoz.

Adama Sultan 1120x180

Mnogo argumenata, malo razumevanja

Savić je istakao da je cena pšenice na domaćem tržištu  pala na 30-31 dinar i da je kupuju firme koje se bave izvozom i koje će čekati priliku za izvoz, a da će poljoprivrednici pretrpeti štetu. Prvo, jer su ulaganja bila nikad veća, a drugo, usled ograničavanja izvoza nisu mogli da isprazne skladišta i nemaju gde da smeste novi rod, te su prinuđeni da pšenicu prodaju odmah posle žetve – kada je najjeftinija.

PROČITAJTE I...  Počinje anketiranje 120.000 poljoprivrednih gazdinstava

Država obećala pomoć

Kako dalje navodi Savić, nisu pomogli ni argumenti da poljoprivrednici na jesen neće imati sa čime da kupe preskupo mineralno đubrivno i da neće posejati pšenicu u dovoljnoj količini ili će to uraditi, ali će prinosi biti daleko manji. Kojićevo i Šaranovićevo objašnjenje je bilo da cena mineralnog đubriva pada, a da će u slučaju poskupljenja država pomoći, jer sada nema te mogućnosti jer će za kupovinu struje i drugih energenata biti potrošeno milijardu evra.

galenika pylon 1120x85

On je rekao da su Kojić i Šaranović obećali da će država sada pomoći poljoprivrednicima tako što će robne rezerve otkupiti 131.000 tona pšenice po ceni od 40 dinara po kilogramu i da će se otkup krenuti od manjih proizvodjača.

“Nezadovoljni smo ishodom razgovora i ovih dana ćemo razgovarati i sa drugim udruženjima u Srbiji oko organizovanja radikalnijih protesta. Nekoliko puta smo blokirali magistralni put u Požarevcu, ali to nije pomoglo da naši argumentovani zahtevi naidju na razumevanje”, rekao je Savić.

Izvor: Beta

Prethodni tekstTikvice vam ne donose plodove? Problem je u oprašivanju, a ovo je rešenje
Sledeći tekstNedeljni pregled: Skočila otkupna cena tovne junadi

2 KOMENTARA

  1. Poljoprivrednici su ga i doveli na vlast. Ko sa djavolom tikve sadi mora posle i da i h jede. Zbog toga Aco napred i nepopuštaj🙂

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime