Priprema prskalica pred sezonu

0
3831
Agrosaveti - Priprema Prkalica 03

Ako smo krajem prethodne sezone oprali prskalice, sada je vreme da ih pripremimo za predstojeće korišćenje. Obavezno treba obratiti pažnju na ispravnost metalnih konstrukcija i ramova. Po potrebi uraditi varenje konstrukcionih delova, pričvršćivanje sprovodnih creva (zameniti ona koja su oštećena), nosača dizni. Obavezno treba proveriti pritisak u glavi pumpe i uskladiti ga sa preporukom proizvođača. Po potrebi zameniti membranu u pumpi i ulje. Postojeće dizne treba istestirati na ujednačeno izbacivanje tečnosti i zameniti one koje su oštećene. Da podsetim, svaka dizna ima svoj vek trajanja koji je određen brojem sati rada. Treba imati u vidu da dizne mogu biti: hromirane, mesingane, plastične, keramičke. Dizne treba kupovati samo od renomiranih proizvođača, koji daju njihove jasne karakteristike i vek trajanja.

Adama Maganic 1120x180

Agro Saveti Priprema Prkalica 01

Testiranje postojećih dizni treba obaviti na sledeći način: sipa se čista voda u prskalicu i ostvari pogon preko priključnog vratila. Zatim se uključi prskalica da izbacuje tečnost i, sa štopericom u ruci, pod diznu se prinese menzura ili neki drugi sud koji će izmeriti količinu tečnosti koju izbaci svaka dizna pojedinačno za određeni protok vremena (10 sekundi). Ako znamo koji je kapacitet pumpe (koliko litara tečnosti izbacuje u minutu), onda tu količinu podelimo sa brojem dizni i vidimo koliko je to litara u minutu za svaku diznu. Ako pumpa ima kapacitet npr. 65 litara u minutu, a prskalica širine radnog zahvata od 8 metara ima 15 dizni, onda svaka dizna treba da izbaci 4,33 litre tečnosti u jednom minutu. Da ne bi manipulisali mernim sudom ovolike zapremine, treba izmeriti protok za 10 sekundi, što u ovom slučaju iznosi 0,72 litra. Ovu količinu izbačene tečnosti lako možemo izmeriti pomoću menzure zapremine od 1 litra ili merne posude za tečnost, koja se koristi u domaćinstvu. Ovde treba imati na umu da su menzure preciznije u merenju. Naravno, treba imati u vidu i koji je promer dizni, tj. koliki je njihov protok koji je definisan od strane proizvođača. U svakom slučaju, ovo je dobar način da se utvrdi da li sve dizne podjednako izbacuju tečnost, što je izuzetno važno za pravilnu primenu pesticida.

PROČITAJTE I...  Preporuka prvog tretmana u strnim žitima

Agro Saveti Priprema Prkalica 04

Obzirom da pesticidi imaju različito vreme primene, različite načine delovanja, moramo obavezno voditi računa o izboru dizni. Osim što njihov kvalitet i vrsta materijala, od koga su napravljene, definišu kvalitet aplikacije i njihov vek trajanja, ne treba zaboraviti i to koji je promer dizni, koje treba da koristimo.

MPS baneri II

Dakle, dizne veličine “6” ili tzv. ”šestice“, koristimo kada radimo tretmane herbicidima posle setve, a pre nicanja useva i korova. Ovo je neophodno zato što za uspeh ovih tretmana treba što više vode (400-600 l/ha), a takođe su potrebne i krupne kapi.

Kada primenjujemo herbicide koji deluju folijarno, preko lista, tada koristimo dizne “4” ili tzv. ”četvorke”. Ovde je potrebna manja količina vode (200l/ha) i sitnije kapi, radi što kvalitetnijeg rasporeda po listu korova.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Ako koristimo insekticide za suzbijanje štetočina, onda su nam potrebne dizne ”2” ili tzv. ”dvojke”, koje će obezbediti sitnije kapi radi bolje isparljivosti insekticida i njihovog boljeg delovanja inhalatornog, kontaktnog i digestivnog. Dakle, ovde nam je potrebno što manje vode (100l/ha).

PROČITAJTE I...  Značaj primene totalnog herbicida na strništima

Ako pravilno izaberemo  dizne, preparate za zaštitu zdravlja bilja (biljne lekove) i njihove doze, kao i vreme primene u skladu sa preporukama proizvođača, uspeh neće izostati!

Talisman i Plamen 1120x180 Galenika NOVO

Dipl.ing. Čorogar Dejan, stručni savetnik u “Agro fito pharm “ d.o.o. Pančevo

065/80-15-414

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01
Prethodni tekstImamo i domaća prepeličja jaja
Sledeći tekstZaštita jabuke protiv čađave krastavosti i pepelnice

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime