Imamo i domaća prepeličja jaja

0
1367
Agrosaveti - Prepeličja Jaja 01

Uzgajanje prepelica može biti unosan posao, ali u našoj zemlji, samo retki se odlučuju na ovakav vid zarade. Vlasnici farmi prepelica kažu da su potrebna minimalna ulaganja, što veći broj prepelica, koje nisu skupe, i dosta upornosti i rada

Adama Maganic 1120x180

Vladimir Petrović gajenjem prepelica počeo je da se bavi pre tri godine. Kupio je samo 20 nosilja, a danas na svom imanju ima oko 600 prepelica. Potrebna je, nabraja, dobro izolovana prostorija, kavezi, inkubator, kvalitetno matično jato i, naravno, puno rada.

”U suštini, prepelice nisu zahtevne uopšte, to su divlje životinje, tako da nema neke velike obaveze oko njih. Ujutru i popodne im dajemo hranu, napravili smo te niple za navodnjavanje, tako da one same koriste vodu i stalno je imaju. Uveče se pokupe jaja i to spakujemo u kutijice, tako da to nije neki posao“, objašnjava ovaj vlasnik farme prepelica.

Web baner Sekator Bayer 1120x180 V01

Prepeličja jaja prodaju na pijaci, kupci često dođu i na farmu, a jaja po porudžbini šalju i brzom poštom u gradove širom Srbije.

PROČITAJTE I...  Planinski pejzaži za ljubitelje seoskog turizma

”Sad zimi mnogo bolje idu prepeličja jaja, jer malo opadne imunitet, a ona su jako dobra. A leti manje, jer je toplo, godišnji su odmori, narod više jede povrće, voće i zato slabije idu“, rekla je Gordana Petrović.

galenika Plavo ulje 1120x180

Prepeličja jaja izuzetno zdrava

Jaja od prepelice izuzetno su zdrava i lekovita. Najviše se koriste za lečenje povišenog pritiska, šećerne bolesti, astme, bolesti jajnika, a naročito malignih oboljenja.

Adama Forapro 1120x180

”One se hrane organskim materijama i to u direktnoj meri utiče na kvalitet sastava prepeličjeg jaja. Iako onako mala, zadovoljavaju čak pet puta više nego guščja, kokošija ili pačija jaja, zato što u sebi imaju oko pet puta više koncentrovano i vitamina i minerala, proteina i odličan aminokiselinski sastav“, istakla je nutricionistkinja Ana Todorović.

Prve godine prepelica snese u proseku oko 300 jaja, posle čega njena nosivost opada. Tada se može koristiti prepeličije meso ili đubrivo koje je izuzetnog kvaliteta i koristi se i u hortikulturi.

BioPlug 728x90px

Izvor: Agronews, RTS

Prethodni tekstIntegralna proizvodnja povrća
Sledeći tekstPriprema prskalica pred sezonu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime