Zaštita jabuke protiv čađave krastavosti i pepelnice

0
1793
Agrosaveti - Adama - Jabuka - Cadjava Krastavost 01

U zavisnosti od geografskog područja, sortimenta i starosti zasada, jabuka se nalazi u različitim fenofazama, od pucanja pupoljaka do faze mišjih ušiju. Faza bubrenja i faza mišjih ušiju jesu još uvek krajnji momenti za primenu bakarnih preparata (NEORAM), ali u narednom periodu dolazi do povećanja temperature vazduha i većeg broja kišnih dana, te se stiču uslovi za razvoj najznačajnije bolesti jabuke čađave krastavosti.

Spyrale Adama 1120x1080

U takvim uslovima dolazi i do brzog prelaženja iz fenofaze u fenofazu, što zahteva brzo reagovanje, veći broj tretmana i zaštitu svih novih zelenih delova biljke.

Agro Saveti Adama Jabuka Cadjava Krastavost 02

Intenzivna zaštita protiv prouzrokovača ove bolesti nekada zna da traje i do polovine juna, sve dok postoji opasnost od primarnih infekcija.

Adama vam preporučuje preparat CIPRODEX koji je jedan od osnovnih sistemičnih preparata za suzbijanje čađave krastavosti jabuke. Idealno vreme primene jesu upravo početne faze razvoja i pojava lisne mase, tačnije od faze mišjih ušiju pa sve do faze precvetavanja. Radi se o preparatu koji ima odlično delovanje i na nižim i na višim temperaturama.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja malina i kupina u Lozničkom kraju

Za kurativne tretmane doza primene je od 0,6 do 0,7 litara po hektaru.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Vreme do kada ovaj preparat može da zaustavi već započetu infekciju je od 48 do 56 sati. Poželjno je kombinovati ga sa nekim kontaktnim fungicidom, jer se na taj način usporava pojava rezistentnosti i produžava period zaštite.

Druga značajna bolest koju treba zaustaviti u ovim početnim fazama razvoja jabuke je pepelnica. Ona kreće da se razvija iz zaraženih pupoljaka, od kojih se mnogi ni ne otvore. Optimalna temperatura za infekciju je od 15 do 25 stepeni, koja nas i očekuje ovih dana.

Adama protiv pepelnice u fenofazi od mišjih ušiju pa do cvetanja preporučuje preparat NIMROD. Reč je o sistemičnom fungicidu sa protektivnim i kurativnim delovanjem. Odlično deluje na nižim i na višim temperaturama.

 

Aktivna materija bupirimat koja se nalazi u preparatu NIMROD ima drugačiji mehanizam delovanja od svih standardnih fungicida koji se u ovom periodu koriste, te ga svakako treba uvesti u program zaštite.

PROČITAJTE I...  Suzbijanje korova u kukuruzu

U intenzivnoj voćarskoj proizvodnji, ovaj preparat se nalazi na zelenoj listi. Koncentracija primene mu je 0.04-0.06% u 1000 litara vode. U višoj dozi koju sada preporučujemo deluje depresivno na populaciju crvenog pauka što je još jedna prednost ovog preparata.

Prethodni tekstPriprema prskalica pred sezonu
Sledeći tekstProCredit banka – subvencionisani agro krediti u 2018. godini

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime